Την αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ανακοίνωσε σήμερα η Fitch Ratings επικαλούμενη την ισχυρότερη χρηματοοικονομική τους θέση και το λειτουργικό περιβάλλον.
Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης αθέτησης εκδότη (IDR) της Eurobank S.A. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ) κατά μία βαθμίδα σε “BBB-“/Stable από “BB+”/Positive και εκείνες της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε “‘BB+/Positive από “BB”/Positive από την 1η Απριλίου.
Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής αξιολογούνται σύμφωνα και περιορίζονται από την αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου και την εκτίμησή του οίκου για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας. Τα θετικά outlook για την Πειραιώς και την Alpha αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του οίκου ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα κεφαλαιακά τους βάρη από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία καθώς θα οριστικοποιούν την εξυγίανση του ενεργητικού τους.
Όπως σημειώνει στην ανάλυση της η Fitch Ratings, η αναβάθμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας αντανακλά κυρίως τις βελτιώσεις στα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ τους. Αυτό περιλαμβάνει, όπως αναφέρει, μια μεγαλύτερη πορεία με υγιή παραγωγή κερδών, την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της εκκαθάρισης στα περιουσιακά τους στοιχεία, την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης καθώς και τη σταθερή χρηματοδότηση τους με βάση τις καταθέσεις.
Οι αναβαθμίσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στην ανοδική αναθεώρηση της βαθμολογίας λειτουργικού περιβάλλοντος σε ‘bbb-’/Stable’ από ‘bb+’/Positive, προσθέτει η Fitch.
Ο οίκος περιμένει οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες να ωφεληθούν από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη του 2,3%, που ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε. το 2025 και το 2026, με οδηγό τις αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς, τη μείωση της ανεργίας και τις ισχυρές επενδύσεις. Η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης αντισταθμίζει σε γενικές γραμμές τους εξωτερικούς κινδύνους, επισημαίνει.
Η Fitch περιμένει οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν υγιή λειτουργικά κέρδη το 2025-2026 παρά την πτώση των επιτοκίων, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα και των χαμηλότερων πιστωτικών απωλειών. Οι τράπεζες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που δημιουργούν έσοδα από αμοιβές, την υγιή λειτουργική αποτελεσματικότητα και την αυξημένη ψηφιοποίηση.
Εξ άλλου, ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) για τις τέσσερις τράπεζες να μειωθεί προς το 2,5% κατά μέσο όρο έως το τέλος του 2026, λόγω της αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων και της μέτριας εισροής νέων NPEs. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η εκκαθάριση των τιτλοποιήσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες σε επισφαλή δάνεια και διαχειρίζονται οι servicers προχωράει πιο αργά απ’ ό,τι ανέμενε, αν και το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης των τραπεζών αφορά τίτλους με κρατική εγγύηση υψηλής εξασφάλισης (senior), γεγονός που μετριάζει τους κινδύνους.
Σημειώνει τέλος ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφάλειας θα παραμείνουν ικανοποιητικά καθώς η βελτιωμένη δημιουργία κερδών θα απορροφήσει τις επιπτώσεις της αύξησης των δανείων, των σχεδιαζόμενων εξαγορών για τη βελτίωση της διαφοροποίησης των εσόδων, της αύξησης των διανομών κεφαλαίων και των επερχόμενων κεφαλαιακών κανονισμών. Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι η εκτίμησή του αντανακλά επίσης μια επιτάχυνση της διαγραφής των αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου από το εποπτικό κεφάλαιο των τραπεζών τα επόμενα χρόνια και τη σημαντική έκθεση στο Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας.
Οι αξιολογήσεις
Αναλυτικά, ο οίκος ανακοίνωσε τις εξής αλλαγές:
Αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις (IDRs) των Eurobank και Eurobank Ergasias Services and Holdings σε ‘BBB-‘ από ‘BB+’ και τα Viability Ratings (VRs) σε ‘bbb-‘ από ‘bb+’. Τα Outlooks στα IDRs είναι σταθερά.
Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της Eurobank με αυτό να περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο ιστορικό υγιών κερδών, τη βελτιωμένη διεθνή διαφοροποίηση μετά την εξαγορά της κυπριακής Hellenic Bank Public Company Limited (BBB-/Positive) και τα μειωμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) και πιστωτικές ζημιές.
Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε “bbb-“.
Αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR) της Εθνικής Τράπεζας σε ‘BBB-‘ από ‘BB+’. Το Outlook είναι σταθερό.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει συνεχείς βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένης του μεγαλύτερου ιστορικού υγιών κερδών και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και πιστωτικών ζημιών.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε “bbb-“.
Αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις (IDRs) των Piraeus Financial Holdings και Piraeus Bank σε ‘BB+’ από ‘BB’. Τα Outlooks είναι θετικά.
Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν τις συνεχείς βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και των πιστωτικών ζημιών, καθώς και τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας και των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε “bbb-“.
Αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις (IDRs) των Alpha Services and Holdings και Alpha Bank σε ‘BB+’ από ‘BB’. Τα Outlooks είναι θετικά.
Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν τις συνεχείς βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της Alpha, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, της βελτιωμένης κερδοφορίας και των υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας. Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε “bbb-“