Η πρόταση για τη διαίρεση της Ουκρανίας, με ανάλογη μορφή της διχοτόμησης του Βερολίνου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αυτή που παρουσίασε ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον Κέλογκ, η Ουκρανία θα μπορούσε να διαιρεθεί σε ζώνες ελέγχου, με βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα να αναλαμβάνουν τη δύναμη αποτροπής στα δυτικά της χώρας, ενώ ο ρωσικός στρατός θα παρέμενε στα κατεχόμενα ανατολικά. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει και μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπως και ουκρανικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Ο Κέλογκ, αναφερόμενος στη διαίρεση του Βερολίνου μετά τον πόλεμο, σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο στην Ουκρανία δεν θα ήταν προκλητικό για τη Ρωσία, καθώς η χώρα είναι «αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει πολλούς στρατούς» και να διασφαλίσει τη κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν είναι βέβαιο πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα αποδεχτεί αυτήν την πρόταση και ότι θα απαιτηθούν προσεκτικοί χειρισμοί για να αποφευχθεί η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, προτείνει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ασφαλείας, η οποία θα επέτρεπε την παρακολούθηση και έλεγχο της κατάστασης.
Η πρόταση αυτή, ενώ αναφέρεται σε μια στρατηγική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ανοίγει μια σειρά από ερωτήματα για την αναγνώριση της υπάρχουσας κατάστασης στα εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ουκρανία, αντίθετα με τη ναζιστική Γερμανία το 1945, διατηρεί μια λειτουργική και φιλοδυτική κυβέρνηση, κάτι που καθιστά την αναλογία με το Βερολίνο αμφιλεγόμενη.
Οι παρατηρήσεις του Κέλογκ συμπίπτουν με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με μια συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου Στίβ Γουίτκοφ στην Αγία Πετρούπολη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.