Μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο που θα δουλεύουμε φέρνει νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο προβλέπει την εισαγωγή ενός πιο ευέλικτου συστήματος ωραρίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η βασική αλλαγή αφορά τη δυνατότητα οι εργοδότες να ρυθμίζουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς την υποχρέωση συμφωνίας με σωματεία ή συνδέσμους εργαζομένων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο σύστημα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αυξάνουν το ωράριο κάποιες ημέρες και να το μειώνουν άλλες, αρκεί ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων ωρών να παραμένει στις 40. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δουλέψει 10 ώρες τη Δευτέρα και την Τρίτη, να έχει 6ωρο την Τετάρτη και την Πέμπτη και να κλείσει την εβδομάδα με ένα κανονικό 8ωρο την Παρασκευή. Αντί για μειωμένο ωράριο, οι επιπλέον ώρες θα μπορούν επίσης να «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους με επιπλέον ρεπό ή άδεια.
Η αλλαγή αυτή έρχεται επειδή, όπως φαίνεται, οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις για ετήσια ή εξαμηνιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αποδείχθηκαν δύσχρηστες και ελάχιστα εφαρμόστηκαν στην πράξη. Οι επιχειρήσεις χρειάζονταν συνεννόηση με το προσωπικό ή με το σωματείο τους, και αν δεν υπήρχε, έπρεπε να γίνει συμφωνία με το σωματείο του κλάδου, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν προχωρούσε. Με το νέο μοντέλο, θα υπάρχει η δυνατότητα διευθέτησης ακόμη και για μια μόνο εβδομάδα, κάτι που κάνει την εφαρμογή του πολύ πιο άμεση και λειτουργική.
Παράλληλα, διατηρείται η δυνατότητα για ετήσια διευθέτηση χρόνου εργασίας, δηλαδή να δουλεύει κανείς περισσότερο κατά τις περιόδους αυξημένης απασχόλησης (έως 32 εβδομάδες τον χρόνο), και να «εξοφλεί» τις ώρες αυτές αργότερα, είτε δουλεύοντας λιγότερο είτε παίρνοντας περισσότερες μέρες άδειας ή ξεκούρασης. Και σε αυτή την περίπτωση, ο μέσος όρος των ωρών πρέπει να παραμένει στις 40 εβδομαδιαίως, ενώ ακόμα και με υπερωρίες δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 48.
Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο φέρνει και μια σημαντική καινοτομία όσον αφορά τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι διαδικασίες αναμένεται να απλοποιηθούν εντυπωσιακά, αφού οι προσλήψεις θα μπορούν πλέον να γίνονται μέσω κινητού τηλεφώνου, με μια ειδική εφαρμογή (app). Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει την πρόταση πρόσληψης στο κινητό του και, μόλις την αποδεχτεί, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται αυτόματα με ενημέρωση των συστημάτων Εργάνη και ΔΥΠΑ. Αυτό σημαίνει πως δεν θα απαιτείται πλέον η γραφειοκρατική διαδικασία καταχώρισης που ισχύει σήμερα, κάνοντας τη διαδικασία όχι μόνο πιο γρήγορη αλλά και λιγότερο πολύπλοκη, τόσο για εργοδότες όσο και για εργαζόμενους.
Σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές στοχεύουν στο να κάνουν την αγορά εργασίας πιο λειτουργική και ευέλικτη, απλοποιώντας διαδικασίες που μέχρι σήμερα αποθάρρυναν την εφαρμογή μοντέλων που προσαρμόζονται στον σύγχρονο ρυθμό ζωής και εργασίας.