Η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνού, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η συνάντηση ήταν «γόνιμη και ειλικρινής», υπογραμμίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς, την εμπιστοσύνη και τον αλληλοσεβασμό που έχουν Ελλάδα και Γαλλία. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είναι «στενοί σύμμαχοι και φίλοι», που μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Μίλησε, επίσης, για τη στρατηγική συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 για την άμυνα και την ασφάλεια, η οποία διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα εμπιστεύεται τη Γαλλία και την ασφάλειά της, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να διατηρηθεί το τεχνολογικό πλεονέκτημα της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενες απειλές.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι δύο χώρες ήδη συνεργάζονται στενά, όπως φαίνεται από την απόκτηση των φρεγατών Belharra και των Rafale, ενώ ανακοίνωσε την υπογραφή διακρατικής σύμβασης για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet από τη Γαλλία. Επιπλέον, σημείωσε ότι η συνεργασία επεκτείνεται και στον τομέα της καινοτομίας και αναφέρθηκε στο πρώτο Ελληνο-γαλλικό συμπόσιο καινοτομίας στην Άμυνα, που διοργανώθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2024.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, επίσης, στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και τη σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εκτιμά την προσπάθεια της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός κοινό ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτους.
Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα όπως η Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και υπογράμμισε τη σημασία της θαλάσσιας άμυνας, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία είναι δύο μεγάλες ναυτικές δυνάμεις και ότι η συνεργασία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι καθοριστική.
Ο κ. Λεκορνού επίσης ανέφερε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενότερα με την Ελλάδα σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας και ναυτικού εξοπλισμού, και ανέφερε την πιθανότητα δημιουργίας μιας θυγατρικής της Naval Group στην Ελλάδα, συνεργαζόμενη με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θετικό, και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στη διεθνή σκηνή.