Το 2024 μπορεί να έχει δει μια μικρή κάμψη στον συνολικό όγκο επενδύσεων για θαλάσσιες και λιμενικές κατασκευές —52,6 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα 61,6 δισ. του 2023— όμως ο αριθμός των έργων εκτινάχθηκε: 128 νέα έργα σε σχέση με τα 89 της προηγούμενης χρονιάς. Οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικοί κολοσσοί ανά τον κόσμο δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μάχη για τη ναυτιλιακή υπεροχή και τη γεωοικονομική επιρροή περνά μέσα από τις προβλήτες, τις δεξαμενές καυσίμων και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις των λιμανιών.
Πάνω από τα μισά έργα (55,5%) αφορούν υποδομές λιμένων, απορροφώντας σχεδόν 40,2 δισ. δολάρια. Από αυτά, τα δέκα πιο ακριβά κατασκευαστικά projects καταλαμβάνουν σχεδόν το μισό της συνολικής παγκόσμιας επένδυσης για τη χρονιά.
Αν και η Ασία ηγείται στα projects με τα πιο υψηλά budget, οι ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα στον αριθμό των νέων έργων (35), ακολουθούμενες από την Ευρώπη (30). Στην Αφρική, παρά την οικονομική πίεση, δρομολογήθηκαν 18 projects, περισσότερα από την Ασία, η οποία με 17 επενδύσεις φιλοξενεί όμως μερικά από τα πλέον φιλόδοξα εγχειρήματα.
Ας δούμε τους δέκα “γίγαντες” των θαλασσών για το 2024:
1. 🇲🇲 Λιμάνι Kyaukpyu Deep Sea – Μιανμάρ
Κόστος: 7,3 δισ. δολάρια
Στρατηγικής σημασίας για την Κίνα και την πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό, το λιμάνι αυτό στη Ραχίν, υλοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο CITIC και αποτελεί μέρος της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης Kyaukphyu. Θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις φόρτωσης, λιμενικά κτίρια και σύγχρονο ναυτιλιακό εξοπλισμό.
2. 🇲🇾 Επέκταση Λιμανιού Kuala Linggi – Μαλαισία
Κόστος: 3,64 δισ. δολάρια
Με την υποστήριξη της China Railway Group, δημιουργείται ένας νέος κόμβος αποθήκευσης, μεταφόρτωσης πετρελαίου και ναυπηγικής υποστήριξης στα Στενά της Μαλαισίας. Στόχος, η εξυπηρέτηση διεθνών πλοίων και η παροχή λιμενικών υπηρεσιών υψηλής απόδοσης.
3. 🇺🇸 Προστασία από Τυφώνες – Νότια Λουιζιάνα, ΗΠΑ
Κόστος: 3,4 δισ. δολάρια
Ο Στρατός των ΗΠΑ αναβαθμίζει την παράκτια προστασία στις νοτιοδυτικές ακτές της Λουιζιάνας με έργα υποδομής όπως φράγματα, αντλητικά συστήματα και θωρακισμένες δομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
4. 🇦🇱 Επέκταση Λιμανιού Shengjin – Αλβανία
Κόστος: 2,74 δισ. δολάρια
Με φιλοδοξία να μετατραπεί σε σημαντικό κόμβο των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία επενδύει στην αναβάθμιση του Shengjin με νέα terminals και χωρητικότητα 60 εκατ. τόνων ετησίως.
5. 🇪🇸 Βόρειος Τερματικός Λιμένας Βαλένθια – Ισπανία
Κόστος: 1,95 δισ. δολάρια
Σε συνεργασία με τη θυγατρική της MSC, η Ισπανία ενισχύει το λιμάνι της Βαλένθια, αυξάνοντας την ικανότητα διαχείρισης σε 5 εκατ. κοντέινερ ετησίως.
6. 🇰🇭 Διώρυγα Funan Techo – Καμπότζη
Κόστος: 1,7 δισ. δολάρια
Με μήκος 180 χλμ, η νέα διώρυγα θα συνδέσει την Πνομ Πενχ με τη Σιχανούκβιλ, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και αυξάνοντας την πρόσβαση στο παγκόσμιο εμπόριο.
7. 🇺🇸 Αναβάθμιση Terminal B – Long Beach, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Κόστος: 1,57 δισ. δολάρια
Το Long Beach, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια των ΗΠΑ, ενισχύει τη σιδηροδρομική του υποδομή με 38 νέες γραμμές και δυνατότητα χειρισμού πέντε τρένων μήκους 3 χλμ. ταυτόχρονα.
8. 🇮🇩 Φάση 2 Λιμανιού Tanjung Priok – Ινδονησία
Κόστος: 1,5 δισ. δολάρια
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ινδονησίας περνά σε νέα φάση ανάπτυξης, αυξάνοντας την ετήσια χωρητικότητα σε 12,5 εκατ. TEUs.
9. 🇸🇳 Port du Futur – Σενεγάλη
Κόστος: 1,13 δισ. δολάρια
Λίγο έξω από το Ντακάρ, κατασκευάζεται νέο λιμάνι με στόχο την εδραίωση της Σενεγάλης ως βασικού logistics hub στη Δυτική Αφρική.
10. 🇳🇱 Maasvlakte II – Ολλανδία
Κόστος: 1,09 δισ. δολάρια
Το λιμάνι του Ρότερνταμ, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, επεκτείνει το Maasvlakte II προσθέτοντας νέα προβλήτα και αυξάνοντας τη δυναμικότητα κατά 2 εκατ. TEUs.
Συμπέρασμα;
Η θάλασσα παραμένει το πιο κρίσιμο πεδίο για το διεθνές εμπόριο και τη γεωοικονομική ισχύ. Κάθε ένα από αυτά τα έργα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια υποδομή – είναι στρατηγική δήλωση παρουσίας και επιρροής.