Σήμερα, 23 Απριλίου, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, του μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Ο πατέρας του, που ήταν επίσης χριστιανός, πέθανε μαρτυρικά για την πίστη του όταν ο Γεώργιος ήταν μόλις 10 χρονών. Η μητέρα του, μετά την απώλεια του συζύγου της, τον πήρε στην πατρίδα της στην Παλαιστίνη, όπου και μεγάλωσε.
Ο Άγιος Γεώργιος, σε ηλικία 18 ετών, στρατεύθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και γρήγορα έγινε αγαπητός για την αφοσίωσή του και το παράστημά του. Τα στρατιωτικά του κατορθώματα και η ακεραιότητά του δεν πέρασαν απαρατήρητα, και γι’ αυτό προήχθη σε ανώτερα αξιώματα. Ο Διοκλητιανός τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και του απονεμήθηκε ο τίτλος του κόμη.
Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός ως Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Η εορτή του, η οποία τιμάται στις 23 Απριλίου για τις Εκκλησίες που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, μπορεί να μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία, όπως την Δευτέρα της Διακαινησίμου, όταν η ημερομηνία πέφτει κοντά στην Ανάσταση.
Η Εορτή του Αγίου Γεωργίου και η Σχέση του με την Ελλάδα
Ο Άγιος Γεώργιος έγινε προστάτης του Ελληνικού Στρατού μετά την απελευθέρωση του ελληνικού γένους, και η απεικόνιση του δράκου, που παραδοσιακά εμφανίζεται στην εικόνα του, συνδέθηκε με τον Τούρκο κατακτητή, τον οποίο ο Άγιος νικά με το ξίφος του. Αυτή η απεικόνιση εμφανίζεται στην αγιογραφία από τον 12ο αιώνα και μετά.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ο μήνας Απρίλιος, όπου εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, αναφέρεται ως “Αϊγιώργης” ή “Αϊγιωργίτης”. Η εορτή του θεωρείται ως η αρχή μιας περιόδου για διάφορες γεωργικές εργασίες, γεγονός που συνδέει τον Άγιο με τη γεωργία και τη φύση.
Η Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και η Τούρκικη Προσκύνηση
Μια από τις πιο σημαντικές μονές αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο είναι η Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκηπο, η οποία είναι από τις αρχαιότερες του νησιωτικού συμπλέγματος των Πριγκηποννήσων. Κτισμένη το 10ο αιώνα, αυτή η μονή συνεχίζει να προσελκύει πλήθη πιστών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 250.000 Τούρκων, οι οποίοι συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου.
Οι λόγοι για αυτήν την προσκύνηση είναι αρκετοί. Πρώτον, πολλοί Τούρκοι πιστεύουν στα θαύματα του Αγίου, πιστεύοντας ότι οι ευχές τους πραγματοποιούνται όταν τις αφήνουν στο μοναστήρι και παίρνουν πίσω ένα κουδούνι ως ένδειξη εκπλήρωσης της ευχής. Δεύτερον, το πράσινο χρώμα της στολής του Αγίου, που είναι ιερό για τους μουσουλμάνους και συμβολίζει τη ζωή, προσελκύει ιδιαίτερη σημασία. Τρίτον, οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης συνδέουν την εικόνα του Αγίου με την ισχύ και το κύρος, αισθανόμενοι έναν σεβασμό και φόβο για τον τροπαιοφόρο Άγιο, που εμφανίζεται με το ξίφος του πάνω στο άλογο.
Ανήμερα της εορτής του, η Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά πλημμυρίζει από πιστούς, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα προσκυνήματος και σεβασμού.