Μια νέα αμυντική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων επιτήρησης και αποτροπής, ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το σχέδιο, που φέρει την ονομασία «τείχος από drone», επιδιώκει να δημιουργήσει ένα συνεχές στρώμα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής για την άμυνα απέναντι σε εισβολές και αντισυμβατικές τακτικές πολέμου.
Μόνιμο δίκτυο επιτήρησης
Το «τείχος», ή αλλιώς «drone nexus», όπως αναφέρεται στους κύκλους της αμυντικής βιομηχανίας, θα αποτελείται από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επιτηρούν τα σύνορα, δημιουργώντας ένα μόνιμο δίκτυο έγκαιρης ανίχνευσης, προειδοποίησης και αναγνώρισης, ιδιαίτερα στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία. Το σύστημα θα τροφοδοτείται από AI και θα υποστηρίζεται από ένα πλέγμα αισθητήρων, δορυφορικής επιτήρησης και κινητές πλατφόρμες, ικανές να ανιχνεύουν και να παρεμβαίνουν σε πιθανές απειλές.
Στρατηγική αποτροπής και αυτονομία
Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης και να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές, όπως οι συγκρούσεις στη γκρίζα ζώνη που έχει υιοθετήσει η Ρωσία στην Ουκρανία και αλλού. Η στροφή προς την αυτονομία της ευρωπαϊκής άμυνας είναι επίσης μια από τις κύριες προτεραιότητες, ιδιαίτερα καθώς η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει μειωθεί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος πιέζει για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τα ευρωπαϊκά μέλη.
Συνεργασία και υποστήριξη της βιομηχανίας
Η Γερμανία, υπό την καθοδήγηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες και να στηρίξει γερμανικές εταιρείες όπως η Quantum Systems, η οποία παράγει drones σε μεγάλη κλίμακα. Η τεχνολογία για το έργο είναι ήδη διαθέσιμη, με τον Martin Karkour, επικεφαλής πωλήσεων στην Quantum Systems, να δηλώνει ότι το πρώτο επιχειρησιακό επίπεδο μπορεί να αναπτυχθεί εντός ενός έτους με τη σωστή πολιτική συντονιστική δράση.
Συμβολή τοπικών εταιρειών
Η πρωτοβουλία αυτή συντονίζεται μέσω της Εσθονικής Ένωσης Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες τεχνολογίας από την Εσθονία και άλλες χώρες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι η DefSecIntel Solutions και η Rantelon, με κρατική χρηματοδότηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αναπτυχθεί η επιχειρησιακή επίγνωση σε πραγματικό χρόνο των συνόρων.
Η «τείχος από drone» πρωτοβουλία αποτελεί έναν από τους πιο φιλόδοξους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ευρώπης, προσφέροντας έναν νέο και καινοτόμο τρόπο για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας στην περιοχή.