Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στα πλοία που μεταφέρουν οχήματα, παρουσιάστηκαν αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Οι οδηγίες αυτές, που συντάχθηκαν από το Vehicle Carrier Safety Forum (VCSF), προσφέρουν πρακτικές λύσεις για τους διαχειριστές και τα πληρώματα των πλοίων ώστε να ελέγχουν έγκαιρα τα περιστατικά και να αποτρέπουν την εξάπλωση φωτιάς.
Το VCSF υπογραμμίζει ότι οι πυρκαγιές σε πλοία μεταφοράς οχημάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες, τονίζοντας πως ο σκοπός των οδηγιών είναι να βοηθηθούν οι ναυτικοί να αντιδρούν άμεσα, ειδικά σε πρώιμο στάδιο.
Ο Geir Jorgensen, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής πλοίων του διεθνούς φόρουμ των P&I Clubs, δήλωσε: «Όλοι έχουμε τον κοινό στόχο να κάνουμε τη ζωή στη θάλασσα ασφαλέστερη. Οι οδηγίες αυτές είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί».
Η υποεπιτροπή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) ήδη από τον Φεβρουάριο του 2025 ξεκίνησε σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πυρασφάλειας στα πλοία.
Τι Περιλαμβάνουν οι Νέες Οδηγίες
Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν προτείνουν συγκεκριμένες διαδικασίες, καθώς κάθε πλοίο είναι διαφορετικό. Αντίθετα, εστιάζουν στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών με τα σταθερά συστήματα πυρόσβεσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ταχεία απόκριση: αν η φωτιά δεν τεθεί υπό έλεγχο μέσα σε 10-15 λεπτά από τον πρώτο συναγερμό, συνιστάται η άμεση ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης.
Αν και οι πυρκαγιές από ηλεκτρικά οχήματα θεωρούνται πιο δύσκολες, δεν κρίνονται απαραίτητα πιο επικίνδυνες από εκείνες σε οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η Wallenius Wilhelmsen, κορυφαίος διαχειριστής πλοίων, έχει θεσπίσει όριο 30% στη φόρτιση των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων για προληπτικούς λόγους.
Εκπαίδευση, Ασκήσεις και Συνεργασίες
Οι εταιρείες καλούνται να εφαρμόζουν ξεκάθαρες πολιτικές για την πυρόσβεση, να ενημερώνουν τα πληρώματα και να ενσωματώνουν τις οδηγίες σε συστηματικές εκπαιδεύσεις και ρεαλιστικές ασκήσεις.
Για τις φωτιές που εκδηλώνονται όταν το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι, απαιτείται ειδικός σχεδιασμός και συνεργασία με τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες. Το σχέδιο αυτό πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατασκευή του πλοίου και την αποθήκευση των οχημάτων.
Τέλος, γίνεται σαφές ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν πολιτικές για συνεχή παρακολούθηση.