Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα στρες τεστ που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις 51 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης, καθώς και για 45 μικρότερες, υπό τη συντονισμένη εποπτεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ). Φέτος, οι δοκιμασίες είναι διαφορετικές, με σκοπό να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της τραπεζικής ένωσης αποταμιεύσεων και επενδύσεων.
Η ΕΚΤ έχει προσδιορίσει μια αυστηρότερη εποπτική προσέγγιση, με τη δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων και αυξημένης επικοινωνίας με τις τράπεζες, δίνοντας το μήνυμα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς ασφαλείας και ελέγχου τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενες περικοπές μερισμάτων, η επικεφαλής του SSM Κλαούντια Μπουχ ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
Τα φετινά στρες τεστ προβλέπουν ένα δυσμενές σενάριο, στο οποίο η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων οδηγεί σε εμπορικές διαταραχές και αύξηση τιμών, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και τις επενδύσεις. Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 6,3% σωρευτικά από το 2025 έως το 2027, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί κατά 6,1%.
Για την ΕΚΤ, η διασφάλιση της ποιότητας των προσομοιώσεων είναι κρίσιμη, και οι τράπεζες με υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις θα υποβληθούν σε αυστηρότερους ελέγχους. Αν οι τράπεζες δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιτόπιες επιθεωρήσεις και άλλες ποινές.
Οι επιδόσεις των τραπεζών στις φετινές δοκιμές θα δημοσιευθούν τον Αύγουστο, και οι θεματικές προσομοιώσεις συνεχίζονται για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ΕΕ.