Η Γερμανία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση στις στρατιωτικές της δαπάνες το 2024, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα 77,8 δισ. ευρώ (88,5 δισ. δολάρια), κατατάσσοντάς την πλέον στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Ινδία. Η αύξηση αυτή της Γερμανίας έχει τροφοδοτηθεί κυρίως από το ειδικό αμυντικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ που ιδρύθηκε το 2022, το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, και την αλματώδη αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης κατά 28% από το 2023.
Η Γερμανία δαπανά πλέον το 1,9% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές της ανάγκες, πλησιάζοντας τον στόχο του 2% που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Αυτή η αύξηση επιβεβαιώνει την επιθυμία της Γερμανίας να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα της Ευρώπης, για πρώτη φορά από την επανένωσή της. Ο Σιάο Λιανγκ, ερευνητής στο SIPRI, σχολίασε ότι η χώρα έγινε η κορυφαία δύναμη άμυνας στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Παγκόσμια Στρατιωτική Δαπάνη: Ιστορική Άνοδος
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2024 υπήρξε η μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 9,4% σε πραγματικές τιμές σε σχέση με το 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε στρατιωτικές συγκρούσεις και γεωπολιτικές εντάσεις, με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή να είναι οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο.
Αυτός ο ραγδαίος ρυθμός αύξησης των στρατιωτικών δαπανών έχει και σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών καλούνται να πάρουν δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις, όπως η μείωση άλλων κοινωνικών δαπανών ή η αύξηση φόρων για να καλύψουν τα αυξανόμενα στρατιωτικά έξοδα.
Στρατιωτικές Δαπάνες στην Ευρώπη και τη Ρωσία
Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είδε αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών κατά 17%, φτάνοντας τα 693 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία, που συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αύξησε το στρατιωτικό της προϋπολογισμό κατά 38% το 2024, φτάνοντας τα 149 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, είδε αύξηση 2,9% στον στρατιωτικό προϋπολογισμό της, που ανήλθε στα 64,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, η Ουκρανία κατέχει πλέον τη μεγαλύτερη αναλογία στρατιωτικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ της παγκοσμίως, αφιερώνοντας το 34% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ η Ρωσία διαθέτει πλέον ποσό διπλάσιο από το 2015.
Στρατιωτική Δαπάνη στις ΗΠΑ και Κίνα
Οι ΗΠΑ, που κατατάσσονται πρώτες παγκοσμίως, αύξησαν τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό κατά 5,7%, φτάνοντας τα 997 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας το 37% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και το 66% των δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ. Η Κίνα, η οποία κατατάσσεται δεύτερη, αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 7%, φτάνοντας τα 314 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αυξημένη στρατιωτική δαπάνη των ΗΠΑ και της Κίνας αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων τους δυνάμεων, με έμφαση στις τεχνολογίες κυβερνοπολέμου και τα πυρηνικά οπλοστάσια.
Αύξηση Στρατιωτικών Δαπανών στη Μέση Ανατολή
Στη Μέση Ανατολή, οι στρατιωτικές δαπάνες σημείωσαν σημαντική αύξηση, με το Ισραήλ να καταγράφει άνοδο 65%, φτάνοντας τα 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Αντίθετα, το Ιράν είδε μείωση κατά 10%, φτάνοντας τα 7,9 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των κυρώσεων που περιορίζουν την ικανότητά του να αυξήσει τις δαπάνες του.
Συμπεράσματα και Προοπτικές
Η έκθεση του SIPRI υπογραμμίζει τη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο, μια τάση που δεν φαίνεται να υποχωρεί στο άμεσο μέλλον. Οι κυβερνήσεις, υπό το βάρος των αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικούς δημοσιονομικούς και πολιτικούς προβληματισμούς. Ταυτόχρονα, η αύξηση των δαπανών αυτών αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα περίοδο εντατικών στρατιωτικών προμηθευτικών προγραμμάτων και σημαντικών ανακατατάξεων στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας.