Έντονη στρατιωτική αντιπαράθεση σημειώνεται σήμερα στα αμφισβητούμενα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ, με ανταλλαγή σφοδρών πυρών πυροβολικού λίγες ώρες μετά από αεροπορικά πλήγματα της Ινδίας στο πακιστανικό έδαφος. Η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια της 22ης Απριλίου.
Σύμφωνα με το Πακιστάν, οι ινδικοί πύραυλοι έπληξαν έξι πόλεις σε Κασμίρ και Παντζάμπ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα τρίχρονο κορίτσι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 46. Από την πλευρά της, η Ινδία ανέφερε 8 νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς από πακιστανικά πυρά πυροβολικού.
Οι μάχες ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίστηκαν το πρωί, ενώ μαύρος καπνός κάλυπτε την περιοχή και ακούγονταν εκρήξεις. Κάτοικοι περιέγραψαν σκηνές πανικού και άμεσες προσπάθειες εκκένωσης.
Συγκρούσεις στον Αέρα και Απώλειες
Ινδικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως τρία πολεμικά αεροσκάφη συνετρίβησαν, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για κατάρριψη πέντε μαχητικών Mirage 2000 από πακιστανικές δυνάμεις. Το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης την αιχμαλώτιση Ινδών στρατιωτών, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Επίθεση σε Θρησκευτικούς Στόχους
Σύμφωνα με την Ινδία, οι νυχτερινές επιθέσεις στόχευαν υποδομές τρομοκρατικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων θρησκευτικών χώρων που σχετίζονται με τη Lashkar-e-Taiba και τη Jaish-e-Mohammed. Ένας από τους στόχους ήταν το τέμενος Σουμπχάν στην Μπαχαβαλπούρ, το οποίο φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τις οργανώσεις αυτές.
Διεθνής Αντίδραση και Έκκληση για Αυτοσυγκράτηση
Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχήθηκε να “τελειώσουν οι συγκρούσεις πολύ γρήγορα”, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε με τους ομολόγους του για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Η Ινδία υποστήριξε ότι οι επιθέσεις της δεν στόχευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και έγιναν με αυτοσυγκράτηση, ενώ το Πακιστάν καταγγέλλει ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν σοβαρά την ειρήνη στην περιοχή.
Ενεργοποίηση Απειλών και Πυραυλικές Δοκιμές
Σε συνέχεια της επίθεσης στην Παχαλγκάμ που κόστισε 26 ζωές, η Ινδία κατηγόρησε ευθέως το Πακιστάν και αποσύρθηκε από συμφωνία του 1960 για την κοινή χρήση υδάτινων πόρων. Από την πλευρά του, το Πακιστάν προχώρησε σε δύο δοκιμές πυραύλων, με τη δεύτερη να αφορά βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 450 χιλιομέτρων – όσο η απόσταση μέχρι το Νέο Δελχί.
Εν τω μεταξύ, η Ινδία ξεκίνησε ασκήσεις πολιτικής προστασίας για να προετοιμάσει τον πληθυσμό για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης.