Η Lockheed Martin, σε συνεργασία με το DefensEduNet και το Ελληνικό Αμυντικό cluster, εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) για μεταπτυχιακές σπουδές των προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας Αθηνών (DEFEA) 2025, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να ωφεληθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η ελληνική οικονομία και η επιστημονική κοινότητα.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την επέκταση της παραγωγής στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο Κώστας Παπαδόπουλος, Chief Regional Executive της Lockheed Martin, δήλωσε ότι η εταιρεία κατανοεί τη σημασία της εκπαίδευσης STEM από τη νεαρή ηλικία και την ανάγκη για συνεχή ανανέωση του εργατικού δυναμικού με καταρτισμένα και ικανότατα τεχνικά ταλέντα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Lockheed Martin, με ένα εργατικό δυναμικό που περιλαμβάνει πάνω από 70.000 μηχανικούς, διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα της και προωθεί τη συνεργασία με επιστήμονες και επαγγελματίες της πληροφορικής για την ανάπτυξη προγραμμάτων που εκπαιδεύουν και εμπνέουν τους μελλοντικούς επιστήμονες και μηχανικούς. Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας, εκπαιδευτικών, πολιτικών φορέων και οικογενειών για την επιτυχία της προώθησης της εκπαίδευσης STEM σε όλες τις βαθμίδες.
Αυτό το πρόγραμμα συμπληρώνει άλλες ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες, όπως αυτές που υλοποιούνται στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παίδων του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά και άλλες συνεργασίες με στρατό, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η Lockheed Martin είναι υπερήφανη για αυτές τις προσπάθειες και σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση τους στο μέλλον.
Ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Σταύρος Μπάνος, Γενικός Διευθυντής του DefensEduNet, καλωσόρισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας την εμπιστοσύνη που δείχνει η Lockheed Martin στο νεοσύστατο cluster. Όπως ανέφερε, η χορηγία υποτροφιών για τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ιδρύματα αποτελεί σημαντική ενίσχυση προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το DefensEduNet είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός που στοχεύει να γεφυρώσει τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία. Αποτελεί έναν κεντρικό κόμβο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και ελληνικών πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης.