Νέος ενεργειακός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο – Πίεση για επιτάχυνση του Great Sea Interconnector
Μια συμφωνία-ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου δρομολογείται για το 2025, ενισχύοντας τις ενεργειακές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο και ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός στρατηγικού “ηλεκτρικού διαδρόμου” Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας.
Η απόφαση επισημοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σηματοδοτώντας την πολιτική βούληση και των δύο χωρών να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα των δικτύων τους και να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Έμμεσο μήνυμα στην Ελλάδα – Πίεση για το σκέλος Κύπρου–Κρήτης
Η συμφωνία Ισραήλ–Κύπρου αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω των καθυστερήσεων στο σκέλος Κύπρου–Κρήτης του Great Sea Interconnector, με το Ισραήλ να δείχνει πρόθυμο να παρακάμψει γραφειοκρατικά και γεωπολιτικά εμπόδια, επενδύοντας πολιτικό κεφάλαιο για την ένταξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας.
Η εμμονή του Τελ Αβίβ στην υλοποίηση της διασύνδεσης, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, αναδεικνύει την Κύπρο ως προνομιακό εταίρο και αποκαλύπτει τον γεωπολιτικό ρεαλισμό του Ισραήλ, το οποίο αποσυνδέει τις ενεργειακές του επιλογές από τις πιέσεις της Άγκυρας.
Τουρκικές αντιδράσεις – Μόνιμη ενόχληση για τον ενεργειακό αποκλεισμό
Η Άγκυρα εξέφρασε για ακόμη μια φορά την “ανησυχία” της, καταγγέλλοντας “μονομερείς ενέργειες” από πλευράς Λευκωσίας και κάνοντας λόγο για συστηματικό παραγκωνισμό της Τουρκίας από τα ενεργειακά έργα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η αντίδραση του Ισραήλ, ωστόσο, υπήρξε σαφής: η στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο προχωρά, ανεξαρτήτως εξωτερικών πιέσεων.
Η μετάβαση του Ισραήλ από καταναλωτή σε εξαγωγέα ενέργειας
Με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Tamar και Leviathan, το Ισραήλ έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο είναι κομβικής σημασίας για την ένταξή του στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών μέσω Αιγαίου και Κρήτης.