Οι πρώτες ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων φέρνουν αισιοδοξία σε δανειολήπτες και επιχειρήσεις, καθώς φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον δανεισμού. Η αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, η σταθεροποίηση στις αγορές ομολόγων, οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης και ο αυξανόμενος τραπεζικός ανταγωνισμός δημιουργούν πλέον πραγματικές προοπτικές για φθηνότερα δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται πιο επιθετικά, επιδιώκοντας να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων – μια στρατηγική που τις βοηθά να αντισταθμίσουν τη μείωση του euribor, το οποίο έχει ήδη υποχωρήσει στο 2,124% και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει πτωτικά, ίσως και κάτω από το 2%. Μάλιστα, η διοίκηση της Eurobank έχει ήδη εκφράσει ετοιμότητα να ανταποκριθεί ακόμα και σε επιτόκιο 1,5% μέσα στο 2025.
Τι αλλάζει στην αγορά
Για πρώτη φορά μετά από καιρό, παρατηρείται ομαλοποίηση στις αγορές και σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, επιτρέποντας πλέον στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ να αρχίσει να αποδίδει. Οι αγορές προεξοφλούν νέες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες ήδη αποτυπώνονται στο κόστος δανεισμού των τραπεζών.
Το μέσο κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες είχε φτάσει στο 1,2% στις αρχές του 2024 και τώρα τείνει να επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα, ενισχύοντας τη δυνατότητα για πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανείων.
Σταθερό στήριγμα οι καταθέσεις
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι η χρηματοδότησή τους προέρχεται σε ποσοστό άνω του 82% από αποταμιεύσεις (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), προσφέροντάς τους σταθερότητα και μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις αγορές. Ωστόσο, και στον τομέα των επιτοκίων καταθέσεων, αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση – αν και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στόχος οι φθηνότερες εκδόσεις ομολόγων
Σημαντικό ρόλο για τη μελλοντική τους ευελιξία παίζει και η στρατηγική αναχρηματοδότησης μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων, καθώς πολλές τράπεζες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν παλαιότερα, ακριβότερα ομόλογα που λήγουν μεταξύ 2026 και 2030.
Η Eurobank, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναγοράσει υφιστάμενο ομόλογο με υψηλό επιτόκιο και να το αντικαταστήσει με νέο, χαμηλότερου κόστους. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και για την ενίσχυση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να αξιοποιούν πλήρως την αναβαθμισμένη εικόνα τους.
Οι αποδόσεις πέφτουν
Οι επιδόσεις των τραπεζών και οι αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους έχουν ήδη φέρει μείωση στις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων. Συγκεκριμένα:
- Τα ομόλογα πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας των ελληνικών τραπεζών έχουν πέσει στο 3,39% από 3,62% μέσα σε έναν μήνα.
- Τα ομόλογα χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας υποχώρησαν στο 4,35% από 4,73%.
Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να προσφέρουν ακόμα πιο ελκυστικά επιτόκια δανείων και να αυξήσουν τις χορηγήσεις, δίνοντας ώθηση στην πραγματική οικονομία.