Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, στοχεύοντας πρόσωπα και φορείς που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχετικές με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Οι κυρώσεις στρέφονται εναντίον τρών Ιρανών υπηκόων και μιας ιρανικής εταιρείας που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, συνδέεται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας του Ιράν (γνωστός ως SPND). Πρόκειται για φορέα που θεωρείται πως συμμετέχει σε προγράμματα έρευνας με πιθανή στρατιωτική χρήση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, το Ιράν συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα με δραστηριότητες που μπορούν να έχουν διπλή χρήση – πολιτική και στρατιωτική. Υπογράμμισε επίσης ότι το Ιράν είναι η μόνη χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα που εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστά άνω του 60%, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ισραήλ.
Η ανακοίνωση των κυρώσεων ήρθε λίγο μετά τον τέταρτο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Μουσκάτ του Ομάν. Παρότι δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξες για την εξέλιξη των συνομιλιών, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο, με στόχο μια νέα συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν:
- Πάγωμα οποιασδήποτε περιουσίας διαθέτουν οι στοχοθετημένοι εντός της αμερικανικής δικαιοδοσίας.
- Απαγόρευση συναλλαγών με αμερικανικές επιχειρήσεις ή πολίτες.
Η ιρανική εταιρεία Fuya Pars Prospective Technologists (γνωστή και ως Ideal Vacuum), σύμφωνα με τις ΗΠΑ, προσπάθησε να προμηθευτεί τεχνολογία από το εξωτερικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Παρότι η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, η δραστηριότητά της σε επίπεδα εμπλουτισμού πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο των συμφωνιών του 2015 έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.