Τα τελευταία χρόνια, ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 4%, ενώ τα δωμάτια κατά 11%. Η μεγαλύτερη διαφορά, όμως, εντοπίζεται στην ποιότητα: τα ξενοδοχεία 5 αστέρων υπερδιπλασιάστηκαν, από 412 το 2015 σε 835 το 2024, ενώ τα 4 αστέρων αυξήθηκαν κατά 43%.
Μόνο την τελευταία πενταετία, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 37% και τα δωμάτιά τους κατά 22%. Παράλληλα, στα 4 αστέρων είχαμε άνοδο 14% και 8% αντίστοιχα. Τα έσοδα του κλάδου άγγιξαν τα 11,5 δισ. ευρώ το 2024, με τα 5 αστέρων να φέρνουν το 40% των εσόδων και τα 4 αστέρων το 39%. Σε σχέση με το 2023, τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων ανέβηκαν κατά σχεδόν 10%, ενώ και τα μικρότερα (1 έως 3 αστέρων) είδαν άνοδο 5%.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ξενοδοχεία 3 έως 5 αστέρων αποτελούν το 56% των συνολικών μονάδων, αλλά έχουν το 77% των δωματίων και αποφέρουν το 92% του κύκλου εργασιών του κλάδου.
Πιο έντονη η παρουσία διεθνών αλυσίδων
Η Αττική έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Από το 2017, έντεκα νέες διεθνείς αλυσίδες έκαναν την είσοδό τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 23, με 40 διαφορετικά brands. Το 43% των ξενοδοχείων 5 αστέρων και το 52% των δωματίων τους είναι πλέον υπό τη «σκέπη» διεθνών ονομάτων. Στα 4 αστέρων, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα αλλά αξιοσημείωτα: 12% και 25% αντίστοιχα.
Η εικόνα αυτή δείχνει καθαρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που γεννά η διαρκής άνοδος του ελληνικού τουρισμού. Καθώς οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις, με τη μία συμφωνία να διαδέχεται την άλλη.
Νέα deals και επεκτάσεις
Πολύ πρόσφατα, η HotelBrain ανέλαβε τη μίσθωση του Akron Seascape Resort στην Κέρκυρα (πρώην Brown), με 70 δωμάτια και σουίτες. Μέσα στο 2024 έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες για οκτώ νέα ξενοδοχεία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για επιπλέον μονάδες σε «δυνατούς» προορισμούς. Η εταιρεία ετοιμάζει και νέα συμφωνία στην Πάρο, όπου έχει ήδη εννέα ξενοδοχεία. Οι πληροφορίες μιλούν για συνεργασία με αμερικανική πολυεθνική αλυσίδα.
Στην Κέρκυρα, επίσης, το πολυτελές Angsana Corfu βρίσκεται υπό διαδικασία πώλησης, με επενδυτικό ενδιαφέρον να καταγράφεται ήδη.
Στην Αθήνα, ισραηλινοί επενδυτές εξετάζουν την αγορά, ενώ δύο διαγωνισμοί ακινήτων από τον ΕΦΚΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρώτος αφορά την εκμίσθωση του πρώην Μεγάρου ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Κολοκοτρώνη, με διάρκεια 30 ετών (και δυνατότητα παράτασης). Ο δεύτερος αφορά κτίριο στη Βουλής 6, με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 10.700 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 21 Μαΐου.
Τέσσερα μεγάλα ξενοδοχειακά «χτυπήματα»
Η χρονιά ξεκίνησε με τέσσερις σημαντικές συμφωνίες:
- Domotel – Golden Milos Beach
Η Domotel απέκτησε το ανακαινισμένο Golden Milos Beach στη Μήλο (4 αστέρων, 29 δωμάτια), το οποίο ανοίγει στις 15 Μαΐου ως “Golden Milos Beach House by Domotel”. - Πώληση του Novotel Athens
Η Accor Invest πούλησε το ξενοδοχείο της στην Αθήνα (4 αστέρων, 196 δωμάτια). Νέος ιδιοκτήτης είναι η Kokari – Knossians του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. Η Accor μειώνει το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της και επικεντρώνεται κυρίως σε Ευρώπη και μεσαία κατηγορία. - Ikos Kassandra στη Χαλκιδική
Ο όμιλος Sani/Ikos αγόρασε από τη Goldman Sachs τα Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial. Σχεδιάζει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο Ikos resort, με 750 δωμάτια και 30 χώρους εστίασης. Το project αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανοίξει το 2029. - Απόλυτος έλεγχος στο Four Seasons Astir Palace
Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου απέκτησε το υπόλοιπο 66,25% του συγκροτήματος από το fund Jermyn Street Real Estate. Η συναλλαγή φτάνει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ και δίνει στον Προκοπίου την πλήρη ιδιοκτησία του πολυτελούς ξενοδοχείου στη Βουλιαγμένη.