Η Λιβύη γνωστοποίησε επίσημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο, μέσω ρηματικής διακοίνωσης που κατατέθηκε στις 27 Μαΐου 2025 από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στον Γενικό Γραμματέα, στο πλαίσιο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης με θέμα «Ωκεανοί και Δίκαιο της Θάλασσας».
Στην επιστολή της, η Λιβύη παραθέτει χάρτη και συντεταγμένες και εκφράζει τη θέση της ενάντια σε πρόσφατες πρωτοβουλίες Ελλάδας και Αιγύπτου για τη θαλάσσια οριοθέτηση στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.
Αναφορά στη Συμφωνία με την Τουρκία
Η Λιβύη υπενθυμίζει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τη χαρακτηρίζει ως δίκαιη και συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τη Λιβύη, η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις περιοχές που οριοθετούνται από το συγκεκριμένο μνημόνιο.
Ενστάσεις σε Ελληνικές και Αιγυπτιακές Πρωτοβουλίες
Η Λιβύη απορρίπτει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου του 2020 για την ΑΟΖ, την οποία θεωρεί άκυρη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον, εκφράζει έντονη αντίθεση στις άδειες που έχει εκδώσει η Ελλάδα για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, θεωρώντας πως παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επιπλέον, αντιτίθεται στο ελληνικό σχέδιο θαλάσσιας χωροταξίας (MSP), θεωρώντας πως κάποιες περιοχές του χάρτη αυτού καλύπτουν τμήματα της λιβυκής υφαλοκρηπίδας.
Κριτική για την Ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο
Η Λιβύη εκφράζει επίσης αντίθεση στην ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο, υποστηρίζοντας ότι οι γραμμές δεν λαμβάνουν υπόψη τις λιβυκές ακτές, γεγονός που – όπως αναφέρει – αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Κάλεσμα για Διάλογο
Παρά τις ενστάσεις της, η Λιβύη δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο με όλα τα γειτονικά κράτη για την ειρηνική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ζητώντας να σταματήσουν προσωρινά όλες οι ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Απάντηση από Διπλωματικές Πηγές της Ελλάδας
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζουν ότι η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης δεν έχει νομική ισχύ και επαναλαμβάνει γνωστές θέσεις, οι οποίες έχουν ήδη απαντηθεί τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αίγυπτο.
Τονίζουν πως το Διεθνές Δίκαιο δεν διαμορφώνεται από μονομερείς δηλώσεις, και πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις συνεργασίες της με άλλες χώρες της περιοχής. Αντιθέτως, χαρακτηρίζουν συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ως άκυρες και μη αποδεκτές.
Η Ελλάδα δηλώνει πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, εφόσον αυτός βασίζεται σε κοινές αρχές και το δίκαιο της θάλασσας.