Με τίτλο «Ελλάδα: από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μαθητή», η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της τη θεαματική πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Το αφιέρωμα αναδεικνύει την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, την προσέλκυση επενδύσεων και τα μαθήματα που, όπως σημειώνει, μπορεί να πάρει η ίδια η Γερμανία – κυρίως στον τομέα της ψηφιοποίησης, αλλά και της νοοτροπίας.
Από την Κρίση στο Comeback
Το ρεπορτάζ θυμίζει τις δύσκολες μέρες της ελληνικής οικονομίας το 2011, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι δανειστές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους, το χρέος ήταν τεράστιο και η Ελλάδα δυσκολευόταν να σταθεί στα πόδια της.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μετά από επώδυνες μεταρρυθμίσεις και βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, η χώρα επέστρεψε στις αγορές και σήμερα δανείζεται με καλύτερους όρους, γεγονός που επιτρέπει νέες επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία.
Η Ελλάδα Ελκύει Επενδυτές – Πρωτοπόρος η Γερμανία
Η Γερμανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, με σημαντική παρουσία στον φαρμακευτικό, ενεργειακό και ψηφιακό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Boehringer Ingelheim, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Γερμανικές εταιρείες συνολικά φτάνουν το 5% του ΑΕΠ, όπως σημειώνει ο Μάριαν Βεντ, επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad Adenauer (KAS) στην Αθήνα.
Εκτός από τον τουρισμό, που συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, η Ελλάδα στρέφεται σε νέες αγορές: ψηφιακές υπηρεσίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υγεία.
Λιμάνι Πειραιά: Από Κρίση σε Κόμβο Εμπορίου
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, λειτουργεί πλέον ως σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Το λιμάνι του Πειραιά, ιδιωτικοποιημένο κατά τη διάρκεια της κρίσης, αξιοποιείται σήμερα από κινεζικά συμφέροντα ως πύλη εμπορίου προς τη Νότια Ευρώπη. Αν και η απόφαση ιδιωτικοποίησης προκαλεί ακόμα συζητήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το λιμάνι παίζει κεντρικό ρόλο στο νέο οικονομικό προφίλ της χώρας.
Το Μυστικό Όπλο: Ψηφιακή Μετάβαση
Ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η ψηφιοποίηση. Η πρόοδος της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο διευκόλυνε την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά βοήθησε στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Πληρωμές με κάρτα παντού, ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές – όλα αυτά φέρνουν τη χώρα πιο κοντά σε ένα σύγχρονο κράτος.
Νοοτροπία που Κάνει τη Διαφορά
Το ρεπορτάζ καταλήγει σε έναν απρόσμενο έπαινο: οι Έλληνες τολμούν. Η στάση του τύπου «ξεκινάμε και στην πορεία βρίσκουμε λύσεις» έρχεται σε αντίθεση με τη γερμανική τάση υπερβολικού σχεδιασμού, τονίζει ο Βεντ. Και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία έχει να μάθει από την Ελλάδα. Απλώς… ξεκινήστε!»