Δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης που την έφερε στα όρια της χρεοκοπίας, η Avramar – η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα – παραμένει σε στασιμότητα, με την υπόθεση της διάσωσής της να μοιάζει με… καράβι χωρίς πυξίδα. Παρά το έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και τις αλλεπάλληλες αναβολές, η συμφωνία εξαγοράς από τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge φαίνεται να καθυστερεί ξανά, καθώς ούτε η δεύτερη προθεσμία για την υπογραφή της τηρήθηκε.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 που κατατέθηκαν πρόσφατα – και με μεγάλη καθυστέρηση – στο ΓΕΜΗ, ο επόμενος «σταθμός» για τη συμφωνία μετατίθεται πλέον για τα μέσα του 2025. Πίσω από τις καθυστερήσεις κρύβονται οι γνωστές τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha), που έχουν στα χέρια τους τις μετοχές της εταιρείας και συντονίζονται από τη Deloitte, αλλά και η μεγάλη οικονομική τρύπα της Avramar, που ξεπερνά τα 525 εκατ. ευρώ.
Νέα εμπόδια και δασμοί από ΗΠΑ
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα νέο «χτύπημα» ήρθε από τις ΗΠΑ, όπου η επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα φέρνει ανατροπές στους σχεδιασμούς του προτιμητέου επενδυτή. Ο CEO της Aqua Bridge, Mohammad Tabish, είχε δηλώσει ότι το 15-20% της μελλοντικής ανάπτυξης της Avramar υπολογίζεται να προέλθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ήδη καταγράφουν πτώση – από 62,7 εκατ. ευρώ το 2022 σε μόλις 34,6 εκατ. ευρώ το 2023.
Αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε και στις εξαγωγές προς την Ευρωζώνη (από 251 εκατ. σε 172 εκατ. ευρώ), ενώ μόνη θετική νότα ήταν η άνοδος των πωλήσεων προς τρίτες χώρες, οι οποίες δεκαπλασιάστηκαν.
Ζημιές, χρέη και… αρνητικά ίδια κεφάλαια
Η εικόνα των οικονομικών μεγεθών της Avramar για το 2023 είναι απογοητευτική. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά σχεδόν 15%, στα 340 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μειωμένων πωλήσεων και χαμηλότερων τιμών σε λαβράκι και τσιπούρα. Το λειτουργικό EBITDA ήταν αρνητικό κατά 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές του ομίλου άγγιξαν τα 102,4 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα ίδια κεφάλαια σε αρνητικό πρόσημο.
Η κατάσταση ρευστότητας είναι ασφυκτική. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί (7,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023), ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις των 75,5 εκατ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να αιτηθεί παράταση στην αναστολή πληρωμών έως τον Απρίλιο του 2025, αλλά – τουλάχιστον μέχρι την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων – καμία απάντηση δεν είχε δοθεί από τις τράπεζες.
«Καμπανάκι» από τον ορκωτό
Ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεσή του κάνει λόγο για ουσιώδη αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου, επισημαίνοντας τα εξής: αθέτηση υποχρεώσεων, μη τήρηση δεικτών δανειακών συμβάσεων, υπέρβαση υποχρεώσεων έναντι των περιουσιακών στοιχείων και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Όλα αυτά – όπως σημειώνεται – εγείρουν εύλογες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Avramar να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς ριζική παρέμβαση.
Τι «έσωσε» την εικόνα
Μικρές θετικές ενδείξεις έρχονται από τις προσπάθειες εξοικονόμησης, όπως η πώληση των εγκαταστάσεων στο Κορωπί αντί 3,5 εκατ. ευρώ, καθώς και η άμυνα που επέδειξε η εταιρεία σε κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε τον Μάρτιο του 2023, αποτρέποντας μεγαλύτερες ζημιές.
Παράλληλα, καταγράφηκε μείωση του προσωπικού – από 1.610 άτομα σε 1.502 σε επίπεδο ομίλου – καθώς η εταιρεία προσπαθεί να περιορίσει το λειτουργικό της κόστος. Το επενδυτικό πρόγραμμα (CAPEX) περιορίστηκε σε 11 εκατ. ευρώ, επικεντρωμένο κυρίως σε εξοπλισμούς και βελτιώσεις μονάδων παραγωγής.