Πριν 5 χρόνια ο Δήμαρχος έλεγε ότι ο Δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη
αλλά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς αποκαλύφθηκε ότι ο χώρος δεν δηλώνεται ως δημοτική περιουσία!
Απίστευτο όμως αληθινό! Από το 1880,επί Ελευθερίου Βενιζέλου, το κράτος παραχώρησε 130 στρέμματα που χρησιμοποιούσε παλαιότερα η Βασιλική οικογένεια όταν ερχόταν για μπάνιο στον Πειραιά, για να επεκταθεί το λιμάνι, με την ευκαιρία της δημιουργίας του ΟΛΠ. Όταν το 2016 η τότε κυβέρνηση εκχώρησε το λιμάνι στην COSCO, παραχώρησε και αυτή την έκταση την οποία θεώρησε δική του.
Ο Γιάννης Μώραλης ,που ήταν τότε Δήμαρχος Πειραιά ,σε σχετικό θέμα που είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ,είχε πει ότι θα διεκδικήσει ο Δήμος την έκταση ή θα διαπραγματευτεί με το κράτος την πώλησή του με ένα αντίτιμο που ίσως να είναι όσο και το χρέος του Δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων .Γιατί απλούστατα το κράτος παραχώρησε έκταση που δεν του ανήκε. Και μάλιστα χωρίς να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη της. Όπως είχε πει τότε ο Δήμαρχος, θα μπορούσε να ζητήσει ακόμα και ακύρωση της σύμβασης αλλά για να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα, θα διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση.
Από τότε πέρασε πολύς καιρός… Έγιναν άλλες δύο δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, άλλαξε κυβέρνηση η χώρα, και το θέμα δεν επανήλθε.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς, που συζητήθηκε η Δημοτική περιουσία, οι σύμβουλοι, όσοι γνωρίζουν βέβαια την υπόθεση, διαπίστωσαν με έκπληξη, ότι στη δημοτική περιουσία δεν περιλαμβανόταν ο χώρος.
Μια έκταση τεράστιας αξίας, που από το 1880 έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Πειραιά, δηλώνεται ως χώρος που ανήκει στο κράτος και ως τέτοιος μεταβιβάστηκε στην COSCO με την σύμβαση της παραχώρησης του λιμανιού για 99 χρόνια.
Δηλαδή το κράτος θεωρεί τον χώρο δικό του και φυσικά τον διέθεσε όπου ήθελε.. Ο χωρίς ,όμως, που από το 1880 ανήκει στον Δήμο, τυπικά δεν φαίνεται να του ανήκει. Δεν υπάρχει στο περιουσιολόγιο του Δήμου.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Δήμου που χειρίζεται το θέμα, για να μπορέσει ο Δήμος να διεκδικήσει την έκταση, θα πρέπει να βρεθεί κάποιο τοπογραφικό, το οποίο όμως δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια ο χώρος σήμερα, δεν μπορεί να διεκδικηθεί από τον Δήμο.
Εδώ τίθενται ορισμένα σοβαρά ερωτήματα…
1.Αφου δεν υπήρχε τοπογραφικό και δεν μπορούσε να διεκδικήσει ο Δήμος την έκταση, γιατί ο Δήμαρχος έλεγε τότε ότι θα διαπραγματευτεί με το κράτος την πιθανότητα να μειωθεί η να σβήσει το χρέος του Δήμου;
2.Γιατί τότε ο Δήμος θεωρούσε το χώρο δικό του και σήμερα λέει ότι δεν μπορεί να διεκδικηθεί; Τι συνέβη στα χρόνια που πέρασαν; Μήπως δόθηκαν άλλα ανταλλάγματα που δεν έχουν ανακοινωθεί; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν ανακοινώθηκαν;
Κάποιος θα πρέπει να απαντήσει.