Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά από επικαιροποιημένα μέτρα για την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021-2027, που στοχεύουν στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως το στεγαστικό πρόβλημα και η ενίσχυση της άμυνας.
Διπλασιασμός των πόρων για τη στέγαση
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της πρότασης είναι η δυνατότητα διπλασιασμού των πόρων για τη χρηματοδότηση στεγαστικών έργων, με στόχο την υποστήριξη χαμηλόμισθων νέων και οικογενειών. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα παρέχει ευνοϊκά δάνεια.
Άλλες προτεραιότητες χρηματοδότησης
Εκτός από τη στέγαση, οι προτάσεις περιλαμβάνουν πέντε στρατηγικές προτεραιότητες για την πολιτική συνοχής:
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας: Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και αύξηση των επενδύσεων.
- Άμυνα: Υποστήριξη αμυντικών δράσεων, ειδικά για ανατολικές περιοχές όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν γεωπολιτικές προκλήσεις.
- Ανθεκτικότητα των υδάτινων πόρων: Αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των πλημμυρών.
- Ενεργειακή μετάβαση: Στήριξη διασυνδέσεων ενέργειας και υποδομών επαναφόρτισης.
- Ψηφιοποίηση και τεχνολογίες νερού: Επενδύσεις στην ανθεκτικότητα του νερού και την ψηφιοποίηση των υποδομών.
Κίνητρα και ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις
Για να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων, η Επιτροπή προτείνει προχρηματοδότηση 30% για επενδύσεις στις στρατηγικές αυτές, με μέχρι 100% συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε.. Ειδικά για τις ανατολικές περιοχές και την άμυνα, η προχρηματοδότηση μπορεί να φτάσει το 10%.
Άνοιγμα κονδυλίων για μεγάλες επιχειρήσεις
Μια νέα πρόταση της Επιτροπής αφορά τη μεγέθυνση των επιδοτήσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα της άμυνας και των στρατηγικών τεχνολογιών, επιτρέποντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια που πριν προορίζονταν μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επόμενα βήματα
Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, με τις τελικές αποφάσεις να ενδέχεται να διαφοροποιούνται. Η Ελλάδα, αν και δεν έχει πάρει επίσημη θέση για τις αλλαγές, τονίζει ότι θα πρέπει να προστατευτεί η συνοχή της Ε.Ε. και η ενίσχυση των πιο φτωχών περιοχών, χωρίς να θυσιαστεί η αλληλεγγύη λόγω των νέων γεωπολιτικών αναγκών.
Η επιτάχυνση της χρηματοδότησης και η ενίσχυση κρίσιμων τομέων όπως η στέγαση και η άμυνα δείχνουν τη στρατηγική προσέγγιση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, με την Ελλάδα να αναμένει τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων.