Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται για την 7η διαδοχική μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τη Μεγάλη Πέμπτη, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την πτώση των τιμών της ενέργειας και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Πληθωρισμός σε πτώση, επιτόκια προς το ουδέτερο 2%
Η ΕΚΤ βλέπει πιο καθαρές ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, καθώς η κατανάλωση και οι μισθοί μειώνονται. Ο στόχος του 2% αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, επιτρέποντας στην Τράπεζα να διαμορφώσει το επιτόκιο στο λεγόμενο “ουδέτερο επίπεδο”.
Το βλέμμα στην «εποχή Τραμπ 2» και τις επιπτώσεις των δασμών
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, φέρεται να έχει ενημερώσει το Eurogroup στη Βαρσοβία ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί μετά την ανακοίνωση νέων δασμών από τις ΗΠΑ στις 2 Απριλίου. Από προσδοκώμενη ανάπτυξη 0,7%-0,8%, η ΕΚΤ πλέον “βλέπει” το ρυθμό να φλερτάρει με το 0%, κυρίως λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας και της ήδη ασθενικής εικόνας μεγάλων οικονομιών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Η Γερμανία, συγκεκριμένα, καλείται να αντιστρέψει την πορεία προς τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, αξιοποιώντας εγκαίρως το πακέτο των 500 δισ. ευρώ για άμυνα και υποδομές, που θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα εντός του 2025.
Το «ισχυρό ευρώ» ως αντίβαρο
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει εκτοξευθεί σε υψηλό τριετίας μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, βοηθώντας στην απορρόφηση των πληθωριστικών πιέσεων και καθιστώντας φθηνότερες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ακόμη και με τους νέους δασμούς. Αυτό το “σκληρό ευρώ”, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές ενέργειας, λειτουργεί σαν οικονομικό “μαξιλάρι” για την Ευρωζώνη.
Η 8η μείωση επιτοκίων προβλέπεται για τον Ιούνιο, όταν αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο η κατάσταση γύρω από το εμπόριο ΗΠΑ – Ε.Ε..
Ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων
Παρά τη μείωση επιτοκίων στο 2% έως τις αρχές του καλοκαιριού, οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ ανησυχούν ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αναστραφεί η υφεσιακή δυναμική στην Ευρωζώνη.
Ο προβληματισμός εντείνεται και από τη στρατηγική της ΕΚΤ να συνεχίσει τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων ύψους 5,5 τρισ. ευρώ, το οποίο είχε διαμορφωθεί με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και PEPP. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές ομολόγων, αφήνοντάς τες πιο “εκτεθειμένες” στις διακυμάνσεις.