Η επιθετική και αλλοπρόσαλλη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά παράλληλα, ενδέχεται να φέρει και κάποιες θετικές συνέπειες, όπως η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η πολιτική των “ανταποδοτικών” δασμών, που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 2 Απριλίου 2025, προκαλεί έντονη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές και έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς οι δασμοί 10% και οι κλαδικοί δασμοί 25% για χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα είναι σε ισχύ. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα πιο δύσκολο επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη, με πολλές επενδύσεις να αναστέλλονται έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από τους δασμούς.
Οι αρνητικές συνέπειες της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις, έχουν επιδράσει αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας να ενισχύσει την οικονομία μέσω αυξημένων δημόσιων δαπανών, οι συνέπειες των δασμών φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από τις θετικές επιπτώσεις των νέων αυτών επενδύσεων.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να ακολουθεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, με την πιθανότητα νέας μείωσης επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να μειώνεται στο 2,25%, κάτι που θα είναι η έβδομη μείωση από τον Ιούνιο του 2024. Η μείωση του πληθωρισμού, που μειώθηκε στο 2,2% τον Μάρτιο, και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ενισχύουν την πιθανότητα για μια τέτοια κίνηση.
Εν τω μεταξύ, η μεγάλη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία είναι συνέπεια της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ, καθώς και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, παρέχουν περαιτέρω ανακούφιση από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αν και ενδέχεται να υπάρξουν αναταράξεις αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο και δεν θα ξεπεράσει τους στόχους της ΕΚΤ.
Εν κατακλείδι, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχει τα εργαλεία για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις και να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία με τη μείωση των επιτοκίων, παρέχοντας έτσι ένα στήριγμα στις δύσκολες εποχές που έρχονται.