Εκτός από τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, η Ελλάδα – και πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) – προχωρά και στην απενεργοποίηση των warrants. Αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα είχαν δοθεί το 2012 σε όσους συμμετείχαν στο PSI, ως ένα είδος “γλυκαντικού” για να αντισταθμίσουν τη ζημιά από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Τα warrants ήταν ένα έξτρα κίνητρο για τους επενδυτές να αποδεχθούν τη συμφωνία, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις στο μέλλον. Ωστόσο, αν ενεργοποιούνταν τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με έως και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιπλέον τόκους, μέχρι το 2042.
Για να ενεργοποιηθούν αυτά τα warrants έπρεπε να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, η οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2% και δεύτερον, το ΑΕΠ να ξεπεράσει τα 266 δισ. ευρώ. Ο πρώτος όρος έχει ήδη ικανοποιηθεί από το 2021 έως το 2024, και το ΑΕΠ, που ήταν στα 237 δισ. το 2024, φαίνεται πως θα αγγίξει το όριο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης των τόκων, ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να εξαγοράσει τα warrants έναντι 160 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στον Μάιο. Με την κίνηση αυτή, απενεργοποιείται η πιθανότητα μελλοντικής ενεργοποίησής τους και μαζί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός κίνδυνος.
Τα warrants είναι διαπραγματεύσιμοι τίτλοι στις αγορές και η τιμή εξαγοράς προκύπτει από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών. Το ποσό που θα δοθεί στους κατόχους είναι δεσμευτικό – εκείνοι θα εισπράξουν τα 160 εκατομμύρια, αλλά χάνουν το ενδεχόμενο μελλοντικών κερδών από τόκους έως το 2042.
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζουν τη στρατηγική τους για τη δυναμική διαχείριση του ελληνικού χρέους, αναζητώντας τρόπους να βελτιώσουν περαιτέρω τη σύνθεσή του και να περιορίσουν τους κινδύνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα το 2022 τα τελευταία 8,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Από το δάνειο του πρώτου μνημονίου, απομένει μόνο το διμερές δάνειο με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, γνωστό ως Greek Loan Facility (GLF). Ήδη έχουν εξοφληθεί πρόωρα δόσεις ύψους 18,55 δισ. ευρώ – με στόχο η αποπληρωμή των υπόλοιπων 34,55 δισ. να ολοκληρωθεί ως το 2031. Η αρχή θα γίνει φέτος, με την καταβολή νέας δόσης 5,3 δισ. ευρώ.