Στις 9 Μαΐου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τη μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη: το έργο Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), με ανάδοχο τον Όμιλο ΓΕΚ Τέρνα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αν προστεθεί και το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά.
Το κράτος θα συνεισφέρει 792 εκατομμύρια ευρώ, με 200 εκατ. από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επειδή το Ταμείο έχει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2026, η χρηματοδότηση αυτή θα εκταμιευθεί κατά προτεραιότητα.
Η ΓΕΚ Τέρνα, που έχει ήδη οριστεί ανάδοχος από τις 10 Μαρτίου 2025, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω τραπεζικού δανείου από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Για τη διαχείριση του έργου ιδρύθηκε η εταιρεία «Δικταίον Παραχωρήσεις ΜΑΕ», εμπνευσμένη από το Δικταίο Άντρο, γνωστό σπήλαιο της Κρήτης με ιστορική και μυθολογική σημασία.
Η διάρκεια της παραχώρησης θα είναι 35 χρόνια, με τα πρώτα πέντε να αφορούν τις μελέτες και την κατασκευή. Το συνολικό μήκος του έργου είναι περίπου 187 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδες εκτάκτου ανάγκης, ανισόπεδους κόμβους και σήραγγες.
Ο δρόμος χωρίζεται σε τέσσερα βασικά τμήματα και τρεις παρακάμψεις. Ξεκινά από την παράκαμψη των Χανίων και φτάνει ως την παράκαμψη του Ηρακλείου, περνώντας από Σούδα, Βρύσες, Ρέθυμνο, Αμάρι, Σκαλέτα και Λινοπεράματα.
Υπάρχουν ωστόσο και διαφορετικές απόψεις για τη χάραξη της διαδρομής, κυρίως από τοπικούς φορείς, και έχει ήδη γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μένει να φανεί αν και πόσο θα καθυστερήσει το έργο εξαιτίας αυτών των εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, δεν αποκλείεται να μπουν στο έργο και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, δεδομένου του μεγάλου του όγκου και της πολυπλοκότητάς του.
Ο ΒΟΑΚ δεν σταματά στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Δύο ακόμη έργα είναι σε εξέλιξη: το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, που εκτελείται μέσω ΣΔΙΤ από την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Aktor, και το δημόσιο έργο Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, που υλοποιείται από την Aktor. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 380 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΒΟΑΚ θεωρείται καθοριστικής σημασίας έργο για την Κρήτη, καθώς θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων του νησιού.