Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, προειδοποίησε χθες για τις επικίνδυνες συνέπειες επιθέσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες επιθέσεις όχι μόνο θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, αλλά και να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ραδιολογικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Η δήλωση του Γκρόσι έγινε στην Τεχεράνη, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί.
Ανησυχία για τον κίνδυνο πολέμου και περιβαλλοντικών καταστροφών
Ο κ. Γκρόσι τόνισε την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, εάν συνεχιστούν οι απειλές και οι στρατιωτικές επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ υπογράμμισε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν μόνο θα προκαλούσαν στρατιωτική σύγκρουση, αλλά και θα είχαν εξαιρετικά σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, κυρίως λόγω της έκθεσης σε ραδιολογικά υλικά.
Διαφωνίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τη διαπραγμάτευση
Η επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι στο Ιράν ήταν επίσης επικεντρωμένη σε τεχνικές διαφωνίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ιδίως τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το Ιράν έχει αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου σε 60%, πολύ υψηλότερο από το όριο του 3,67% που είχε συμφωνηθεί στην πυρηνική συμφωνία του 2015 (ΚΟΣΔ). Ο κ. Γκρόσι επανέλαβε ότι μια μείωση του επιπέδου εμπλουτισμού είναι κρίσιμη για την επίτευξη συμφωνίας και τη διασφάλιση της ειρηνικής φύσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Η ανάγκη συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η συνεργασία με τον ΔΟΑΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Όπως ανέφερε, η διπλωματία είναι επιτακτική για την αποφυγή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης και την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας.
Αμερικανικές απειλές και πιθανή στρατιωτική δράση
Ενώ οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζονται, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οποιαδήποτε αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική δράση από την πλευρά των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Ισραήλ. Η πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης παραμένει έντονη, ενισχυόμενη από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Αναγκαία η διπλωματία για την αποφυγή σύγκρουσης
Με τις συνομιλίες να συνεχίζονται και τις διαφωνίες να παραμένουν, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τη σταθερότητα στην περιοχή και την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και το Ιράν, σε έναν πιθανό πόλεμο. Ο ρόλος του ΔΟΑΕ είναι καθοριστικός για να διασφαλιστεί η ειρηνική πορεία του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ η διπλωματική προσέγγιση παραμένει η μόνη ελπίδα για την αποτροπή μιας μεγάλης σύγκρουσης.