Πριν ακόμη ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, οι ειδικοί στις πρώτες ύλες είχαν ήδη επισημάνει τον «κρυφό πλούτο» της Ουκρανίας. Η χώρα διαθέτει περίπου το 5% των παγκόσμιων κρίσιμων πρώτων υλών, γεγονός που την καθιστά όχι μόνο πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά και το επίκεντρο μιας νέας παγκόσμιας μάχης για τον έλεγχο αυτών των στρατηγικών ορυκτών.
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για την εξόρυξη αυτών των πόρων, δείχνει με σαφήνεια πόσο σημαντικός είναι ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας για το μέλλον.
Αυτά τα υλικά δεν είναι μόνο πολύτιμα για την Ουκρανία ή για την περιοχή, αλλά έχουν παγκόσμια σημασία. Χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η αεροναυπηγική, η άμυνα, οι ανεμογεννήτριες, οι ημιαγωγοί, η αποθήκευση ενέργειας και φυσικά στα smartphones. Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να μεταβεί σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και να επιτύχει τεχνολογική υπεροχή, ο έλεγχος αυτών των πρώτων υλών αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα.
Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας σε αριθμούς
Η Ουκρανία διαθέτει τεράστιες ποσότητες κρίσιμων πρώτων υλών που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως. Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά υλικά:
- Γραφίτης: Με 19 εκατομμύρια τόνους, η Ουκρανία είναι στις πέντε πρώτες χώρες παγκοσμίως, και ο γραφίτης είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
- Λίθιο: Η χώρα διαθέτει το 30% των αποθεμάτων της Ευρώπης, αλλά ακόμα δεν έχει εκμεταλλευτεί κανένα από αυτά.
- Τιτάνιο: Στην Ουκρανία βρίσκεται το 7% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Το τιτάνιο χρησιμοποιείται κυρίως στην αεροναυπηγική.
- Σπάνιες γαίες: Αν και δεν έχουν ακόμη πλήρως αποχαρτογραφηθεί, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα. Χρησιμοποιούνται σε ανεμογεννήτριες, ηλεκτρονικά, και υποδομές υψηλής τεχνολογίας.
Παρά την αφθονία των πρώτων υλών, η Ουκρανία έχει αξιοποιήσει μόλις το 15% των γνωστών κοιτασμάτων της, κυρίως λόγω έλλειψης επενδύσεων και πολιτικής αστάθειας.
Η σημασία της αμερικανικής στήριξης
Η αμερικανική τεχνογνωσία και χρηματοδότηση αναμένεται να βοηθήσουν την Ουκρανία να αναπτύξει τον τομέα της εξόρυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα. Όπως τονίζει η CEO της Geological Investment Group, Ιρίνα Σουπρούν, «η αμερικανική βοήθεια θα μας φέρει νέες τεχνολογίες και κεφάλαια που λείπουν από τη μεταλλευτική μας βιομηχανία».
Η γεωπολιτική διάσταση
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας στρατηγικής για να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα, η οποία ελέγχει περίπου το 75% της παραγωγής σπάνιων γαιών και έχει περιορίσει τις εξαγωγές της προς τη Δύση τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχό της σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, που είναι πλούσιες σε σπάνιες γαίες, ουράνιο, άνθρακα και άλλα μέταλλα. Σύμφωνα με το SecDev, η Ρωσία ελέγχει ήδη το 63% των ανθρακωρυχείων και το 50% των αποθεμάτων μαγγανίου στην Ουκρανία.
Το γεωπολιτικό χαρτί του ορυκτού πλούτου
Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας έχει πλέον αποκτήσει κεντρικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δείχνει ότι το υπέδαφος της χώρας μπορεί να γίνει εργαλείο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα καθορίζει και τη γεωστρατηγική ισορροπία στην περιοχή.
Η μάχη για τον έλεγχο αυτού του πλούτου μόλις ξεκίνησε, και η σημασία του για την παγκόσμια αγορά και γεωπολιτική δεν μπορεί να υποτιμηθεί.