Η ελληνική γουνοποιία φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά μερικής ανάκαμψης, μετά την πολύ επιτυχημένη 50η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Απριλίου 2025. Αν και τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι απώλειες ήταν τεράστιες, η φετινή έκθεση έφερε νέα ελπίδα και σημαντική ρευστότητα στον κλάδο, προσφέροντας ένα θετικό βήμα προς την ανάκαμψη.
Η Έκθεση: Ελπίδα για το Μέλλον
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Άκης Τσούκας, ανέφερε ότι η έκθεση αυτή ήταν εξαιρετική και ότι, αν η Ρωσία είχε συμμετάσχει, θα μιλούσαμε για την καλύτερη έκθεση όλων των εποχών. Παρά τη σημαντική απουσία της ρωσικής αγοράς, το γεγονός ότι το Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Καστοριάς είναι ιδιόκτητο, έδωσε τη δυνατότητα στην έκθεση να παραμείνει ισχυρή, ενώ άλλες εκθέσεις του κλάδου υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω της χρήσης ενοικιαζόμενων χώρων.
Ανοίγοντας Νέες Αγοράς και Συνεργασίες
Η συνεργασία του Συνδέσμου με το Enterprise Greece βοήθησε να προσέλθουν εμπορικοί επισκέπτες από χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ρουμανία. Η ρουμανική αγορά, μάλιστα, φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πραγματικές εξαγωγές ελληνικής γούνας που φτάνουν τα 2-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι δοκιμαστικές αγορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της έκθεσης προϊδεάζουν για ακόμα μεγαλύτερες παραγγελίες το επόμενο διάστημα.
Αύξηση Ζήτησης και Ενδυνάμωση της Εγχώριας Αγοράς
Οι γουνοποιοί της Καστοριάς βλέπουν με αισιοδοξία την επιστροφή της μόδας για τα vintage ρούχα που περιλαμβάνουν φυσική γούνα, ενώ η ζήτηση στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε, ειδικά στην Αθήνα. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν σημαντική αύξηση το φετινό χειμώνα, κάτι που δίνει ώθηση στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Αιτήματα και Στήριξη για το Μέλλον
Παρά την επιτυχία της φετινής έκθεσης, οι γουνοποιοί παραμένουν με ένα αίσθημα ανησυχίας για το μέλλον, καθώς οι απώλειες από τα τρία χρόνια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δεν έχουν ακόμα αναπληρωθεί πλήρως. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ζητεί τη συνέχιση των αναστολών των εργαζομένων για όσο διάστημα συνεχίζεται ο πόλεμος και την παροχή δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου έλαβαν μόνο μία βοήθεια σε μορφή αποζημιώσεων.
Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και η Ανάπτυξη της Καστοριάς
Ένα άλλο σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του κλάδου είναι η επικείμενη κατοχύρωση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για τα γουνοδέρματα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αναμένεται να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική γουνοποιία. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν από τα μη πιστοποιημένα και τα συνθετικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.
Ευκαιρίες για το Μέλλον: Ανάκαμψη με Ειρήνη
Η ελληνική γουνοποιία προσβλέπει σε μια ειρηνική λύση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ώστε να αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη ρωσική αγορά, η οποία παραδοσιακά καλύπτει το 90% των εξαγωγών. Η 50ή Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της Καστοριάς ως διεθνούς σημείου συνάντησης για τον κλάδο, με 101 εκθέτες και 672 εμπορικούς επισκέπτες από 36 χώρες.