Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής της υποστήριξης προς την Παλαιστινιακή Αρχή με ένα τριετές πακέτο ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η ευρωπαία επίτροπος για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σούιτσα. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δεχτεί έντονη κριτική για φαινόμενα διαφθοράς και αδύναμης διακυβέρνησης.
Η Σούιτσα επισήμανε πως στόχος είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ικανότητας της Παλαιστινιακής Αρχής να αποτελέσει έμπιστο συνομιλητή, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για το Ισραήλ. Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο πριν από την έναρξη υψηλού επιπέδου πολιτικού διαλόγου στο Λουξεμβούργο, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και παλαιστίνιους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Μουστάφα.
Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος διεθνής χρηματοδότης των Παλαιστινίων και ελπίζει πως, μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορέσει να αναλάβει την ευθύνη και για τη Γάζα. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει την ιδέα της διακυβέρνησης της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και την ευρύτερη λύση δύο κρατών που στηρίζει η ΕΕ.
Αναλυτικά, τα 620 εκατομμύρια ευρώ από το πακέτο θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, 576 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την ανάκαμψη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, ενώ 400 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία εκκρεμεί να εγκριθούν από το διοικητικό της συμβούλιο.
Σύμφωνα με την Σούιτσα, ο μέσος όρος της στήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής από την ΕΕ τα τελευταία 12 χρόνια ανήλθε σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τόνισε επίσης ότι «επενδύουμε τώρα με αξιόπιστο τρόπο στην Παλαιστινιακή Αρχή», υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της ενίσχυσης των θεσμών της περιοχής για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.