Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για να δώσει λύση στη διαφωνία που έχει προκύψει γύρω από τα λεγόμενα warrants με ρήτρα ΑΕΠ, δηλαδή χρεόγραφα που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η κίνηση αυτή ακολουθεί το παράδειγμα και άλλων χωρών που έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχες νομικές προκλήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μήνυση την περασμένη εβδομάδα κατά της Wilmington Trust, του διαχειριστή των συγκεκριμένων τίτλων. Μέσω αυτής, ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει την πρότασή της για επαναγορά των warrants που λήγουν το 2042, καθώς και να επιβεβαιώσει ότι ο τρόπος υπολογισμού της τιμής είναι ο σωστός.
Αφορμή για αυτή την εξέλιξη αποτέλεσε η αντίδραση ορισμένων κατόχων των τίτλων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της ειδοποίησης που έστειλε η Ελλάδα για την πρόθεσή της να τους επαναγοράσει, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε η τιμή εξαγοράς.
Μέχρι στιγμής, τα ονόματα των επενδυτών που αντιδρούν δεν έχουν γίνει γνωστά. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton.
Τα warrants αυτά εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο της τότε μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για χρεόγραφα που πληρώνουν τους κατόχους τους όταν η οικονομία ξεπερνά συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Παρόμοια εργαλεία έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και χώρες όπως η Αργεντινή και η Ουκρανία.
Η προσφυγή της Ελλάδας στη Δικαιοσύνη φαίνεται να αποσκοπεί στην αποτροπή πιθανών μελλοντικών μηνύσεων από επενδυτές, σχετικά με την τιμολόγηση των τίτλων.
Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας έχει ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις, κάτι που καθιστά τα warrants πιο κοστοβόρα για την Ελλάδα, αν διατηρηθούν μέχρι τη λήξη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η χώρα θα όφειλε περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027, αν το ΑΕΠ της ξεπεράσει τα 267 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη είναι πάνω από 2%. Με την επαναγορά, το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 156 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2023 και 2024, ενώ για το 2025 αναμένεται άνοδος 2,2%, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων.
Τα συγκεκριμένα warrants είναι γενικά δύσκολα στη διαπραγμάτευση, καθώς έχουν χαμηλή ρευστότητα. Η τιμή τους διαμορφώνεται σήμερα κοντά στα 30 cents ανά ευρώ, ενώ στις αρχές Απριλίου ήταν στα 38 cents. Η προσφερόμενη τιμή για την επαναγορά βρίσκεται γύρω στα 25 cents, βασισμένη στις τιμές της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων.