Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν κατάλογο πιθανών εμπορικών αντίμετρων αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύουν αμερικανικά προϊόντα. Η λίστα αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχουν να φέρουν μια συμφωνία.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να βρεθεί μια λύση μέσα από διάλογο και αμοιβαία κατανόηση, παραμένει προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει θετική έκβαση. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, ωστόσο η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη.
Από σήμερα μέχρι τις 10 Ιουνίου, η Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την επιλογή των προϊόντων που θα μπορούσαν να δασμολογηθούν σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας γκάμας, από τρόφιμα και ποτά μέχρι βιομηχανικά είδη, όπως αεροσκάφη, αυτοκίνητα και εξαρτήματα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα αγροτικά προϊόντα (όπως ξηροί καρποί και ελαιόλαδο), αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί, ποτά) και βιομηχανικά προϊόντα, με την Boeing να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των δασμών σε αεροπορικά μέρη αξίας 10,5 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνονται ακόμη προϊόντα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καλλυντικά και μηχανήματα.
Παράλληλα, εξετάζονται πιθανές ενέργειες περιορισμού για εξαγωγές χάλυβα και χημικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αξίας 4,4 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή προτίθεται επίσης να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να αμφισβητήσει τους λεγόμενους “ανταποδοτικούς” δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι παραβιάζουν βασικούς κανόνες του διεθνούς εμπορίου.
Ταυτόχρονα, η ΕΕ παρακολουθεί στενά την πιθανότητα να εκτραπούν εξαγωγές τρίτων χωρών προς την ευρωπαϊκή αγορά, εξαιτίας των αμερικανικών δασμών, ενώ προσπαθεί να ανοίξει νέες αγορές και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία της εξεύρεσης μιας συμφωνίας που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά επεσήμανε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, συμπλήρωσε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά για μια ισορροπημένη λύση, αλλά δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί ένα αποτέλεσμα που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Γι’ αυτό, συνεχίζεται η συνεργασία με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή απάντηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και οχημάτων από την ΕΕ, ενώ έχουν αναστείλει προσωρινά έναν ειδικό δασμό 20% για ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι δασμοί αυτοί επηρεάζουν σχεδόν το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και υπάρχει ανησυχία ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί αν προστεθούν κι άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως φαρμακευτικά, ημιαγωγοί και ξυλεία.
Η κατάσταση παραμένει δυναμική και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε επιφυλακή για να υπερασπιστεί τα εμπορικά της συμφέροντα.