Ο Τζορτζ Σιμιόν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων» (AUR), αναδείχθηκε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,96% και πάνω από 3,8 εκατομμύρια ψήφους. Δήλωσε θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και της Τζόρτζια Μελόνι και φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος «πρόεδρος MAGA» της Ρουμανίας.
Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου, θα είναι ο νυν δήμαρχος Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, ο οποίος έλαβε 20,99%, ξεπερνώντας οριακά τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού, Κριν Αντονέσκου, που περιορίστηκε στο 20%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σιμιόν επικράτησε με μεγάλη διαφορά μεταξύ των Ρουμάνων που ζουν στο εξωτερικό, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 61% των ψήφων, έναντι περίπου 25% του Νταν. Η καμπάνια του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα social media, στοχεύοντας ιδιαίτερα αυτή την ομάδα ψηφοφόρων.
Η δυναμική του Σιμιόν αντικατοπτρίζει μια εθνικιστική έξαρση στη χώρα, που ανησυχεί τους ευρωπαϊκούς κύκλους. Πολλοί διπλωμάτες προειδοποιούν ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, ενδέχεται να δημιουργήσει εντάσεις εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς έχει εκφράσει θέσεις ενάντιες στη βοήθεια προς την Ουκρανία και υπέρ μιας «Μεγάλης Ρουμανίας», περιλαμβάνοντας εδάφη από γειτονικές χώρες.
Η Ρουμανία βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολιτική κρίση. Πριν λίγους μήνες, ο ακροδεξιός Καλίν Τζορτζέσκου είχε προκαλέσει έκπληξη κερδίζοντας τον πρώτο γύρο, όμως αποκλείστηκε λόγω υποψίας ρωσικής παρέμβασης. Ο Σιμιόν τότε είχε μιλήσει για «πραξικόπημα» και κατηγόρησε την ΕΕ για ανάμειξη.
Ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκίου Μισκόιου προειδοποιεί ότι η νίκη του Νταν δεν είναι εξασφαλισμένη. Οι εντάσεις μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων δεν βοηθούν, ενώ οι αλληλοκατηγορίες κατά την προεκλογική περίοδο άφησαν πληγές. Παρόλο που ο ρόλος του Προέδρου στη Ρουμανία είναι κυρίως συμβολικός, έχει επιρροή σε κρίσιμα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική.
Ο Σιμιόν, αν και λιγότερο ανοιχτά φιλορωσικός από άλλους ακραίους υποψηφίους, έχει εκφράσει σκληρή κριτική προς τις Βρυξέλλες, ενώ δεν θεωρεί τη Ρωσία σοβαρή απειλή για το ΝΑΤΟ. Έχει μιλήσει για τη δημιουργία μιας «συμμαχίας MAGA» μέσα στην ΕΕ, σε συνεργασία με άλλες χώρες που έχουν εθνικιστικές ηγεσίες.
Το αμερικανικό Ινστιτούτο Carnegie εκτιμά ότι η Ρωσία δεν περιορίζεται πια σε εξωτερική παρέμβαση, αλλά προσπαθεί να επηρεάσει τις δημοκρατίες της Δύσης εκ των έσω. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η στροφή των Ρουμάνων ψηφοφόρων προς τα άκρα οφείλεται σε βαθιά απογοήτευση από τη διαφθορά και την ανικανότητα των παραδοσιακών κομμάτων να φέρουν πραγματική αλλαγή.