Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης είναι ένα φιλόδοξο έργο που σχεδιάστηκε για να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, μέσα από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στόχος; Να αποσυμφορηθεί ο Βόσπορος, να βελτιωθεί η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας στο παγκόσμιο εμπόριο και τη στρατηγική εφοδιαστική.
Η ιδέα είχε μείνει για καιρό “μυστική”, μέχρι που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 από τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το έργο ξεκίνησε επίσημα το 2021 με την τελετή θεμελίωσης της γέφυρας Sazlidere, με τον ίδιο τον πρόεδρο να δηλώνει πως το κανάλι “θα ξεπεράσει το κόστος του και θα γραφτεί στην ιστορία”.
Μπορεί το έργο να είχε καθυστερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά πλέον έχει πάρει ξανά μπρος. Μέχρι το 2025, η πρόοδος είναι εμφανής: συνεχίζονται οι κατασκευές, δημοπρατούνται νέα έργα, σχεδιάζονται χιλιάδες κατοικίες και εμπορικοί χώροι, ενώ αναπτύσσονται και δημόσιοι χώροι πρασίνου.
Η γέφυρα Sazlidere, που ενώνει τις περιοχές Basaksehir, Kayasehir και Bahcesehir, αναμένεται να ξεχωρίσει με μήκος πάνω από 1,6 χλμ., πλάτος 46 μέτρων και πύργους ύψους σχεδόν 200 μέτρων!
Ταυτόχρονα, γίνονται μεγάλες επενδύσεις σε περιοχές όπως η Dursunkoy και η Sazlibosna, με τον κρατικό φορέα Emlak Konut να χτίζει δεκάδες χιλιάδες κατοικίες και εμπορικά καταστήματα. Δεν λείπουν όμως και οι ενστάσεις: ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει υποβάλει αγωγές, επικαλούμενος κινδύνους για γεωργικές εκτάσεις, δάση και υδάτινους πόρους.
Το ίδιο το κανάλι, μήκους περίπου 45 χιλιομέτρων, θα έχει βάθος 20,75 μέτρα και πλάτος 275 μέτρα στη βάση του. Όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενεί τεράστια δεξαμενόπλοια έως 275 μέτρα μήκος και 145.000 τόνους χωρητικότητα. Θα είναι πλήρως υπό τουρκικό έλεγχο, μειώνοντας τους κινδύνους του Βοσπόρου και διευκολύνοντας τη θαλάσσια κυκλοφορία.

Μαζί με το κανάλι θα δημιουργηθούν και δύο νέες χερσόνησοι, καθώς και ένα νησί! Από τα 453 εκατομμύρια τ.μ. που έχουν διατεθεί για την ευρύτερη “νέα πόλη”, 30 εκατομμύρια προορίζονται για το ίδιο το κανάλι, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα φιλοξενεί δρόμους, κατοικίες, πράσινους χώρους, ακόμα και αεροδρόμιο.
Η εκσκαφή του καναλιού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 5,5 χρόνια και συνολικά το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 7 χρόνια. Η συνολική του αξία φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, με σημαντικό μέρος του κόστους να καλύπτεται από την εμπορική αξιοποίηση της γύρω περιοχής.
Το κράτος δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική και πολιτιστική προστασία: έχουν προστεθεί πράσινες ζώνες, νέα δάση, αθλητικοί χώροι, ενώ ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία θα διατηρηθούν ως πάρκα.
Το μέλλον της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης είναι σίγουρα συναρπαστικό – και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις στην ιστορία της περιοχής.