Πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που υποδέχεται η νέα γερμανική κυβέρνηση ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια επίσκεψη με έντονο συμβολισμό και ουσία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, με κύρια θέματα την οικονομία, την άμυνα, το μεταναστευτικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν πλέον ωριμάσει και βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ειλικρινή συνεργασία. «Η Ελλάδα αλλάζει. Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνουμε το δημόσιο χρέος, προσελκύουμε επενδύσεις – και οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ενεργό ρόλο σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική κοινότητα της Γερμανίας, που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο άτομα, ως ζωντανό κρίκο φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο θέμα της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ στάθηκε στη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Για την άμυνα, επισήμανε ότι οι εξοπλιστικές συμφωνίες πρέπει να γίνονται με συμμάχους που σέβονται την ευρωπαϊκή πολιτική. «Δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο μεταναστευτικό. Ο Μητσοτάκης περιέγραψε την πίεση που δέχεται η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής και ζήτησε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, με έμφαση στις επιστροφές και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Μερτς αναγνώρισε τη σημασία της συμβολής της Ελλάδας και συμφώνησε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ευθύνη όλων των κρατών-μελών.
Η επίσκεψη έκλεισε με κοινή διάθεση για ακόμα πιο στενή συνεργασία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «το Βερολίνο μας θυμίζει ότι η δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες. Και οι ελληνογερμανικές γέφυρες γίνονται πιο δυνατές».