Παρά τις διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (PCT) στο λιμάνι του Πειραιά κινείται σε ανοδική τροχιά. Οι τερματικοί σταθμοί ΙΙ και ΙΙΙ καταγράφουν αυξημένη δραστηριότητα, ακόμη κι αν πολλά πλοία αποφεύγουν την κρίσιμη ναυτιλιακή διαδρομή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Ναυτιλιακοί πράκτορες αποδίδουν την αύξηση αυτή σε συγκυριακούς λόγους, όπως οι εορταστικές αγορές ενόψει του Πάσχα, που πιθανόν ενίσχυσαν τη ζήτηση και τη ροή των εμπορευμάτων.
Παράλληλα, η αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνεται. Οι Χούθι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, συνεχίζουν τις επιθέσεις και τις απειλές κατά της ναυσιπλοΐας, παρά την έντονη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Μάλιστα, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έχουν προειδοποιήσει τα πλοία να αποφεύγουν την προσέγγιση αμερικανικών πολεμικών σκαφών.
Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό τοπίο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάρτιο του 2025 διακινήθηκαν 357.000 εμπορευματοκιβώτια από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά, αυξημένα κατά 4,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 η συνολική διακίνηση ανήλθε σε 1,019 εκατ. TEUs, καταγράφοντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η θετική αυτή εικόνα δεν περιορίζεται μόνο στον Πειραιά. Η Cosco Shipping Ports, που διαχειρίζεται 35 λιμάνια παγκοσμίως, παρουσίασε αύξηση 7,1% στη διακίνηση containers τον Μάρτιο, με συνολικά 9,7 εκατ. TEUs, έναντι 9,0 εκατ. TEUs τον Μάρτιο του 2024.
Σε ετήσια βάση, η κίνηση από όλους τους σταθμούς της Cosco έχει ανέβει κατά 7,6%, φτάνοντας τα 27,2 εκατ. TEUs από 25,3 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η απόδοση των κινεζικών σταθμών, ειδικά στο Δέλτα του ποταμού Περλ, όπου η μηνιαία αύξηση έφτασε το 13,7%, ενώ η ετήσια στο 10,2%.
Οι υπερπόντιοι σταθμοί επίσης τα πάνε καλά, με άνοδο 4% σε ετήσια βάση. Ξεχωρίζουν οι σταθμοί της Ισπανίας και του Zeebrugge, με αυξήσεις 5% και 13,9% αντίστοιχα.
Η εικόνα δείχνει ξεκάθαρα: σε πείσμα των διεθνών κρίσεων, η εμπορευματική δραστηριότητα —και ειδικά αυτή του Πειραιά— δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή και συνεχή ανάπτυξη.