Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχει φέρει τον οργανισμό σε δύσκολη θέση, προκαλώντας σοβαρό έλλειμμα στα ταμεία του. Η απροθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να καταβάλει τη χρηματοδότηση για το 2024 και το 2025, σε συνδυασμό με τις περικοπές της κρατικής αναπτυξιακής βοήθειας από άλλες χώρες, δημιουργεί μια έλλειψη της τάξης των 560-650 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μισθοδοσία του οργανισμού για τη διετία 2026-2027.
Προβλήματα Χρηματοδότησης και Αναγκαστικές Απολύσεις
Αυτή η έλλειψη πόρων αναγκάζει τον ΠΟΥ να αναλάβει δραστικά μέτρα, όπως η μείωση των δραστηριοτήτων του και η αποχώρηση προσωπικού. Ο οργανισμός, ιστορικά ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, προετοιμάζεται για την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2026. Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, έχει επίσης παγώσει τη διεθνή βοήθεια για τη δημόσια υγεία, επηρεάζοντας αρνητικά τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες του ΠΟΥ.
Επιπλέον, άλλες χώρες που συνεισφέρουν στον οργανισμό μειώνουν επίσης τις δαπάνες τους για αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση του ΠΟΥ.
Αναδιοργάνωση και Μείωση Διοικητικών Θέσεων
Ο ΠΟΥ, προκειμένου να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση, εξετάζει τη δυνατότητα αναδιοργάνωσης. Ο Δρ. Τέντρος παρουσίασε το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο προσωπικό και στα κράτη-μέλη του ΠΟΥ, σύμφωνα με το οποίο θα μειωθεί περίπου το 25% του κόστους του προσωπικού. Αν και δεν καθορίστηκαν ακριβείς αριθμοί για τις απολύσεις, ο Γκεμπρεέσους δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα γίνει στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.
Οι διοικητικές θέσεις θα μειωθούν από 12 σε 7 μέλη, ενώ ο αριθμός των τμημάτων του ΠΟΥ θα μειωθεί από 76 σε 34, δηλαδή περισσότερο από το μισό. Παρόλο που ο οργανισμός απασχολεί περίπου 8.000 υπαλλήλους διεθνώς, οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες για την επιβίωση του ΠΟΥ υπό τις παρούσες συνθήκες.
Το Μέλλον του ΠΟΥ και η Παγκόσμια Υγεία
Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα του ΠΟΥ να συνεχίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους διεθνείς φορείς υγείας και τη διεθνή κοινότητα, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, αναμένοντας την αντίδραση άλλων χωρών και οργανισμών για να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι περικοπές.