Ο Παναμάς λέει “όχι” στην επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων για τη Διώρυγα
Ο Παναμάς, μέσω του υπουργού Άμυνάς του, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση των ΗΠΑ για επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της Διώρυγας του Παναμά, που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό.
Την πρόταση είχε κάνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, αλλά ο Παναμαϊνός ομόλογός του, Φρανκ Αμπρέγο, ήταν ξεκάθαρος: «Ο πρόεδρος (Χοσέ Ραούλ Μουλίνο) έχει δηλώσει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε στρατιωτικές βάσεις ή αμυντικές εγκαταστάσεις», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Παναμά.
Ο κ. Χέγκσεθ, που ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στη χώρα, είχε προτείνει την πιθανότητα επαναλειτουργίας μιας στρατιωτικής βάσης ή ενός αεροναυτικού σταθμού, όπου Αμερικανοί και Παναμαϊνοί στρατιώτες θα μπορούσαν να συνεργάζονται για την ασφάλεια της Διώρυγας.
Ωστόσο, η ιδέα αυτή είχε ήδη προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον Παναμά, όταν το NBC News μετέδωσε, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν αποσύρει πλήρως τις στρατιωτικές τους βάσεις από τον Παναμά το 1999, μετά από δεκαετίες παρουσίας, η οποία περιλάμβανε και την εισβολή του 1989 για την ανατροπή του Μανουέλ Νοριέγα.
Η Διώρυγα του Παναμά, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ και εγκαινιάστηκε το 1914, πέρασε επισήμως στα χέρια του Παναμά στα τέλη του 1999, με βάση συμφωνίες που είχαν υπογραφεί επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.
Ωστόσο, οι σχέσεις γύρω από τη Διώρυγα παραμένουν τεταμένες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε απειλήσει επανειλημμένα να «πάρει πίσω» τη Διώρυγα, κατηγορώντας την Κίνα ότι την ελέγχει.
Τέλος, ο Χέγκσεθ ζήτησε προτεραιότητα και δωρεάν χρήση της Διώρυγας για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, πρόταση στην οποία ο Παναμάς απάντησε με την πρόθεση να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πληρωμής που ίσως μειώνει τα κόστη, χωρίς να σημαίνει πλήρη απαλλαγή από χρεώσεις.