Μέσα σε ένα κλίμα έντασης και έντονων διαφωνιών πραγματοποιήθηκαν οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, στο πλαίσιο της 83ης Συνόδου της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 83) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Αν και η ψηφοφορία κατέληξε σε ένα πρώτο θετικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών ρύπων, οι συζητήσεις δεν ήταν χωρίς εμπόδια.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόταση για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα (carbon levy), ένα μέτρο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες, συνοδευόμενη από απειλές για οικονομικά αντίποινα, αλλά και η αντίσταση μεγάλων χωρών όπως η Κίνα και η Βραζιλία, δημιούργησαν σημαντικούς τριγμούς στο εσωτερικό του IMO. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παγκόσμια τιμολόγηση του άνθρακα αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη λόγω έλλειψης συναίνεσης.
Παρόλα αυτά, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε τελικά ψηφοφορία, κατά την οποία η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ενέκρινε τα προτεινόμενα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως βάσει των κανονισμών του IMO, το τελικό «πράσινο φως» θα δοθεί τον Οκτώβριο, εφόσον υπάρξει ευρύτερη αποδοχή.
Ένα από τα βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ήταν ο τρόπος χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, και ειδικότερα τα μεσοπρόθεσμα τεχνικά και οικονομικά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών θερμοκηπίου τα επόμενα 25 χρόνια. Τουλάχιστον 15 χώρες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, υποστήριξαν ότι τα προτεινόμενα μέτρα ήταν υπερβολικά φιλόδοξα. Από την άλλη, έξι μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, όπως οι Νήσοι Μάρσαλ, δήλωσαν απογοητευμένα και δεν μπόρεσαν να στηρίξουν την πρόταση.
Παρέμβαση από κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές
Λίγες ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου, έξι μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές – με επικεφαλής τον Όμιλο Αγγελικούση – προχώρησαν σε κοινή παρέμβαση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των προτάσεων. Προειδοποίησαν για τον κίνδυνο υπερβολικών οικονομικών επιβαρύνσεων, αλλά και για την υιοθέτηση τεχνολογιών που παραμένουν άγνωστες ή μη δοκιμασμένες.
Η Μαρία Αγγελικούση, διευθύνουσα σύμβουλος του Angelicoussis Group, δήλωσε χαρακτηριστικά στο TradeWinds ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ υπογραμμίζει τη δυσκολία προώθησης εναλλακτικών λύσεων χωρίς επαρκή δοκιμή και υποδομή. Σύμφωνα με την ίδια, οι απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια ετησίως.
Η ίδια υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί δίκαια και ισορροπημένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες όλων των κλάδων της ναυτιλίας και στοχεύοντας στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να δημιουργούνται αδικαιολόγητες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Τη θέση αυτή στήριξαν και άλλες μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η GasLog του Πέτρου Λιβανού, η Latsco της οικογένειας Λάτση, η Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου, η Dynacom του Γιώργου Προκοπίου, η TMS του Γιώργου Οικονόμου και η Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση.