Οι ευρωπαϊκοί λιμένες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια, καθώς η αύξηση των κινεζικών φορτίων – σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο και τις επικείμενες απεργίες – έχει δημιουργήσει συνθήκες συμφόρησης. Σύμφωνα με την ανάλυση της Lloyd’s List, εκατοντάδες πλοία με προϊόντα που κανονικά θα πήγαιναν στις ΗΠΑ ενδέχεται να κατευθυνθούν στη Βόρεια Ευρώπη, προκαλώντας έντονη πίεση μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Οι αναλυτές δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «σφαγή» στην εφοδιαστική αλυσίδα, αν αυξηθεί περαιτέρω η ροή των φορτίων από την Κίνα προς την Ευρώπη.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Xeneta, Πίτερ Σαντ, εκφράζει την ανησυχία του, λέγοντας ότι ενδέχεται να ζήσουμε το χειρότερο μέχρι στιγμής σενάριο. Αναφέρει πως η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη και ότι οι επόμενες έξι εβδομάδες είναι καθοριστικές για τη σταθεροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Οι Απεργίες Κλιμακώνουν το Πρόβλημα
Ήδη από τις αρχές του έτους, έχουν σημειωθεί σημαντικές αναταράξεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του λιμένα της Αμβέρσας-Μπριζ, που πλέον ξεπέρασε το Ρότερνταμ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Οι εργαζόμενοι εκεί ξεκίνησαν απεργίες, με πιθανότητα κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα.
Στις 30 Απριλίου, η κατάσταση κορυφώθηκε, με πάνω από 100 πλοία να περιμένουν για να δέσουν ή να αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς της Αμβέρσας. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν δεκάδες πλοία σε αναμονή και στις εισόδους του ποταμού Σχελντ.
Η Maersk και η HMM έχουν ήδη ενημερώσει τους πελάτες τους για σημαντικές καθυστερήσεις και συμφόρηση σε βασικά λιμάνια όπως η Αμβέρσα, το Μπρέμερχαβεν, το Ρότερνταμ και το Αμβούργο.
Ευρύτερες Επιπτώσεις σε Ολόκληρη την Ευρώπη
Η συμφόρηση δεν περιορίζεται μόνο στο Βέλγιο. Πλοία περιμένουν επίσης έξω από το Λονδίνο, το Σαουθάμπτον και τη Χάβρη, καθώς τα προβλήματα επεκτείνονται.
Την ίδια ώρα, η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ, δημιουργούν αβεβαιότητα, με το προσωρινό «πάγωμα» να λήγει τον Ιούλιο. Όλα δείχνουν ότι οι ροές εμπορευμάτων θα επηρεαστούν περαιτέρω.
Συνδυασμός Παραγόντων Δυσκολεύει τη Ροή των Εμπορευμάτων
Δεν φταίνε μόνο οι απεργίες. Οι αλλαγές στις συμμαχίες των ναυτιλιακών εταιρειών έχουν φέρει περισσότερα δρομολόγια, μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στις διαδικασίες φόρτωσης/εκφόρτωσης και μεγαλύτερους χρόνους παραμονής στα λιμάνια.
Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα νερού στους ποτάμιους δρόμους περιορίζουν τη δυνατότητα μεταφοράς με φορτηγίδες, αυξάνοντας την πίεση σε δρόμους και σιδηρόδρομους.
Όλα αυτά συνέπεσαν με μια απρόσμενα μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας στις αρχές του 2025, ειδικά στο εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, μόνο τον Ιανουάριο σημειώθηκε άνοδος πάνω από 20% στον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων, σε μια περίοδο που συνήθως είναι πιο ήρεμη.