Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να δηλώνουν ότι επιθυμούν μια «ακλόνητη φιλία» και στενότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων με τη Δύση.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, παρουσίασαν τη Ρωσία και την Κίνα ως χώρες που προωθούν μια νέα παγκόσμια τάξη, απαλλαγμένη από την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον Σι να είναι ο σημαντικότερος από τους διεθνείς ηγέτες που επισκέπτονται τη Μόσχα για την περίσταση.
Σε κοινό ανακοινωθέν, Ρωσία και Κίνα δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις πιέσεις των ΗΠΑ. Ο Σι έκανε λόγο για «ειλικρινείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες, ενώ ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολύ παραγωγική», υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει νέους δρόμους για τη διμερή σχέση.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της διεθνούς δικαιοσύνης και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, προειδοποιώντας ενάντια σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Ο Σι, αναφερόμενος στις σχέσεις Κίνας–ΗΠΑ, σημείωσε ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι παρεμβάσεις τρίτων στις διμερείς σχέσεις.
Ο Πούτιν καλωσόρισε τον Σι χαρακτηρίζοντάς τον «αγαπητό φίλο» και δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα παρακολουθούν προσωπικά τις βασικές πτυχές της συνεργασίας τους, με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων μέχρι το 2030.
Κατά την υποδοχή του Κινέζου προέδρου στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν τόνισε τη σημασία της νίκης κατά του φασισμού και την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης. Σημείωσε ότι Ρωσία και Κίνα στέκονται μαζί ενάντια στον νεοναζισμό και τον μιλιταρισμό.
Ο Σι δήλωσε ότι οι δύο χώρες, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τον μονομερή τρόπο δράσης και τον εκφοβισμό, αναφορά που θεωρείται αιχμή προς τις ΗΠΑ.
Η συνεργασία Μόσχας–Πεκίνου έχει ενισχυθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, με αρκετές δυτικές χώρες να κατηγορούν την Κίνα ότι στηρίζει έμμεσα τη ρωσική πολεμική προσπάθεια. Οι δύο χώρες εστιάζουν στην κοινή τους στάση απέναντι στη δυτική επιρροή, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ηγεμονικές επιδιώξεις.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες που την προκάλεσαν.
Ο Σι Τζινπίνγκ έτυχε θερμής υποδοχής από Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, όπως οι επικεφαλής της Rosatom, της Rosneft και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Μαζί με τον Πούτιν θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία θα συμμετάσχουν και Κινέζοι στρατιώτες.
Ένα από τα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ αφορά το αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στο διάστημα, τύπου «Σιδηρούς Θόλος». Ρωσία και Κίνα το καταδίκασαν ως αποσταθεροποιητικό και επικίνδυνο για την ειρήνη, εκφράζοντας φόβους ότι το διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Ζήτησαν διεθνείς συνομιλίες για να προληφθεί η ανάπτυξη όπλων στο διάστημα.
Το σχέδιο αυτό είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ στις αρχές του έτους, με στόχο την προστασία των ΗΠΑ από σύγχρονες απειλές, όπως βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους.