Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια αδύναμη συμφωνία για την Ουκρανία, όπως αυτή του Μινσκ, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η ροή στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο και η οικονομική πίεση προς τη Μόσχα θα συνεχιστούν.
Διαμορφώνουμε μια Συμμαχια των Προθύμων για την Ουκρανία, δήλωσε, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής αποστολής – να βάλει μπότες στο έδαφος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει £1,6 δισ. από τη χρηματοδότηση για εξαγωγές της χώρας για να αγοράσει πάνω από πέντε χιλιάδες πυραύλους για την αεράμυνα της. Οι πύραυλοι αυτοί θα κατασκευαστούν στο Μπέλφαστ, δημιουργώντα θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε. Στόχος είναι να βάλουμε την Ουκρανία σε πιο ισχυρή θέση ώστε να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος. Unmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
Ανέφερε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλοι συμφώνησαν να δουλέψουν με την Ουκρανία σε ένα “σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών”. Το σχέδιο αυτό στη συνέχεια θα συζητηθεί με τις ΗΠΑ και θα το “προχωρήσουμε μαζί”.
Μια νέα συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανία θα πρέπει να στηρίζεται στην ισχύ και κάθε χώρα θα πρέπει να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και ενισχύοντας τη συμμετοχή της, ανέφερε.
Συμφωνία για τέσσερα βήματα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σε τέσσερα σημαντικά βήματα:
-Να διατηρηθεί η ροή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και να αυξηθεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία.
-Μια βιώσιμη ειρήνη θα πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία και ασφάλεια της Ουκρανίας και η Ουκρανία θα πρέπει να είναι στο τραπέζι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες
-Στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, στόχος των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι να αποτρέψουν μια μελλοντική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
-Θα υπάρξει μια “Συμμαχία των Προθύμων” για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και για να εγγυηθεί την ειρήνη. Όπως σημείωσε, υπάρχει “ένας αριθμός χωρών” που έδειξαν σήμερα ότι θέλουν να είναι μέρος του σχεδίου που αναπτύσσεται, διευκρινίζοντας ότι θα αφήσει αυτές τις χώρες να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις.
Η Ευρώπη θα πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πρόθυμοι θα ενισχύσουν τις προσπάθειες τους, με την αίσθηση του κατεπείγοντος, ενώ επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή με “μπότες στο έδαφος και αεροπλάνα στον αέρα”.
“Η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, αλλά για να υπερασπιστεί την ειρήνη στην ήπειρό μας και για να πετύχει, αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά από τις ΗΠΑ”, είπε. “Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Τραμπ για την επείγουσα ανάγκη για διαρκή ειρήνη. Τώρα πρέπει να το πετύχουμε μαζί”.
Ανέφερε παράλληλα ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν ξανά σύντομα προκειμένου να “διατηρηθεί ο ρυθμός πίσω από αυτές τις δράσεις” και να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς το κοινό μας σχέδιο.
“Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας σήμερα” είπε. Δεν είναι τώρα η στιγμή για λόγια – είναι η στιγμή για δράση και για να είμαστε ενωμένοι σε ένα νέο σχέδιο για δίκαιη και διαρκή ειρήνη”.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αποδέχεται ότι οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, με φόντο την έντονη αντιπαράθεση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο, που οδήγησε σε πρόωρη λήξη της επίσημης επίσκεψης του Ουκρανό προέδρου στο Λευκό Οίκο.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν οι ΗΠΑ είναι πλέον ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, ο Στάρμερ είπε: “Κανείς δεν ήθελε να δει τι συνέβη την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν δέχομαι ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος σύμμαχος. Οι ΗΠΑ είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλές, πολλές δεκαετίες και συνεχίζει να είναι. Δεν υπάρχουν δύο χώρες τόσο στενά ευθυγραμμισμένες όσο οι δύο χώρες μας και η άμυνά μας, η ασφάλεια και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας είναι αλληλένδετες με τρόπο που όπως καμία σχέση δύο άλλες χωρών”.
Δεν θα υπαγορεύσει τις εγγυήσεις η Μόσχα
Ανέφερε τέλος ότι κάθε συμφωνία “θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία”, τονίζοντας όμως πως δεν θα πρέπει να είναι η Μόσχα που θα υπαγορεύσει τις εγγυήσεις που θα προσφερθούν στην Ουκρανία, δεδομένων των προηγούμενων παραβιάσεων [από τη Ρωσία] των συμφωνιών.
“Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφύγουμε αυτή τη φορά και γι’ αυτό συνεχίζουμε αυτήν την πορεία”, δήλωσε.