Ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας στέλνει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης. Όπως επισημαίνει, τα ασιατικά ναυπηγεία κυριαρχούν στην παγκόσμια ναυπηγική αγορά, έχοντας πλέον επεκταθεί και στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων, κάτι που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών γιαρδών.
Η ανάγκη για θεσμική αναβάθμιση
Το ΕΒΕΠ έχει αναδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Ο Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι αν λάβουμε υπόψη τις διαπιστώσεις του Μάριο Ντράγκι για τις επενδυτικές ανάγκες στον τομέα της ναυτιλίας, τότε είναι επιτακτικό η χώρα μας να προστατεύσει και να ενισχύσει τον κλάδο της ναυπηγικής, διαχωρίζοντάς τον από τη γενικότερη βιομηχανική παραγωγή.
Η ελληνική πραγματικότητα
Η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων έχει επίσης αναφερθεί στην ανάγκη αναβάθμισης του τομέα. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Ο Όμιλος ONEX επισκεύασε 170 πλοία μέσα στο 2024, αυξημένα σε σχέση με το 2023. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που επαναλειτούργησαν μετά από 14 χρόνια, επισκεύασαν 48 πλοία. Στη Ζώνη του Περάματος, το 2024 έγιναν δεξαμενισμοί σε 143 πλοία και επισκευάστηκαν 275, σε σχέση με 154 το 2023.
Ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία
Παρά τις δυσκολίες, διασώζεται ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής τεχνογνωσίας, το οποίο όμως χρειάζεται ανανέωση. Η ποιότητα και η ταχύτητα της ελληνικής εργασίας εξακολουθούν να αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Εμπειρία, καινοτομία και ανταγωνισμός
Ο Βασίλης Κορκίδης σημειώνει πως το κόστος, η ταχύτητα και η ποιότητα είναι σταθερά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, στα οποία προστίθεται και η ελληνική εφευρετικότητα. Ο συνδυασμός εμπειρίας και τεχνογνωσίας των Ελλήνων μεταλλεργατών είναι καθοριστικός, ειδικά τώρα που η Ινδία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να εισέλθουν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.
Άμυνα, ακτοπλοΐα και τουρισμός
Ο ρόλος των ναυπηγείων στην άμυνα είναι κρίσιμος. Χρειάζεται ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με νέα ferry boats, ρυμουλκά και πλοία για το Λιμενικό, αλλά και επένδυση στον θαλάσσιο τουρισμό και στην κρουαζιέρα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κατασκευάζει μεγάλα τουριστικά σκάφη όπως mega yachts, στηρίζοντας παράλληλα την παράδοση που έχει χτιστεί ήδη από τη δεκαετία του ’90 στο Πέραμα.
Το εθνικό πλοίο
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ στην πρόταση για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα λειτουργεί ως συνομιλητής του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Στόχος είναι ο σχεδιασμός και η ναυπήγηση ενός σύγχρονου ελληνικού πολεμικού πλοίου, που θα ενισχύσει την άμυνα και την τεχνολογική αυτονομία της χώρας.
Επενδύσεις και το μέλλον της ναυπηγικής
Η ανάπτυξη της ναυπηγικής δημιουργεί μια «συστάδα» επιχειρήσεων και επαγγελμάτων με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Ο Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι πρέπει να προσελκυστούν επενδύσεις, να αναδειχθούν οι κρυμμένες υπεραξίες και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνολογικής εμπειρίας που έχει ανδρωθεί στη χώρα.