Έχουν ξεπεράσει τους 200 οι σεισμοί που έχουν εκδηλωθεί στη Σαντορίνη το τελευταίο 48ωρο, με τις δονήσεις να είναι συνεχείς και να επαναλαμβάνονται κάθε λίγα λεπτά. Οι περισσότερες εξ αυτών να είναι κάτω των 3 Ρίχτερ αλλά έχουν καταγραφεί και 6 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ, εκ των οποίων ο ένας ήταν 4,5 και ο άλλος 4,6 Ρίχτερ.
Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.
Επί του παρόντος έχει γίνει γνωστό ότι στη Σαντορίνη, πέρα από τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν χτες, μετέβησαν σήμερα προληπτικά δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.
Συγκεκριμένα έχουν μεταβεί 10 μέλη της ΕΜΑΚ και άλλα 16 δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων), μαζί με σκυλιά εκπαιδευμένα στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών. Επίσης τις τελευταίες ώρες άρχισαν να στήνονται σκηνές σε ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.
Η σεισμική ακολουθία της Κυριακής – Ο μεγαλύτερος 4,6 Ρίχτερ στις 3 το μεσημέρι
Λίγο πριν 3 το μεσημέρι, σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14:55 και είχε επίκεντρο στα 21 χλμ. νότια της Αμοργού, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ.
Νωρίτερα, από τις 13:04 ως τις 13:41 είχαν σημειωθεί τρεις νέες σεισμικές δονήσεις.
Στις 13:41, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 13:35, καταγράφηκε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 13:04 καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ 24 χλμ ΝΔ της Αμοργού, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 24 χλμ. ΝΝΔ της Αμοργού.
Έχουν προηγηθεί από το πρωί άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μία μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 10:37 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με επίκεντρο 22 χλμ ΝΔ της Αμοργού και εστιακό βάθος τα 4 χλμ.
Μία μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 09:22 μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 25 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού και εστιακό βάθος 2 χλμ.
Μία ακόμη νωρίτερα, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48 με επίκεντρο 28 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος 10 χλμ.
Δεκάδες σεισμικές δονήσεις είχαν σημειωθεί εξάλλου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με τη μεγαλύτερη, τα ξημερώματα της Κυριακής, να φτάνει τους 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Μετά τις 3 το μεσημέρι και ως τις 5 το απόγευμα σημειώθηκαν επίσης τουλάχιστον 12 ακόμη σεισμοί στην ίδια περιοχή, οι περισσότεροι λίγο κάτω από τα τρία 3 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο 15:57, να φτάνει τα 3,6 Ρίχτερ.

Ο Ευθ. Λέκκας στη Σαντορίνη: “Μπορεί να έχουμε σεισμό μέχρι και 5,5 Ρίχτερ”
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.
Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 Ρίχτερ”, διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932.
“Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη περιοχή μπορεί να δώσει μέχρι και 5 με 5,5 Ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Ευθύμης Λέκκας.
Συνεδρίασαν οι επιτροπές – Τι πρότειναν
Το πρωί της Κυριακής έγινε σύσκεψη και στο δημαρχείο της Σαντορίνης με τη συμμετοχή του κλιμακίου της ΕΜΑΚ που έχει μεταβεί στο νησί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του cycladeslive.gr, έντονη κινητοποίηση υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στο νησί της Αμοργού, καθώς νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Καραΐσκος, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στον Δήμο, με Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΔΟΚ και Πολιτική Προστασία.
Στην Αθήνα το πρωί συνεδρίασαν η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Κλειστά σχολεία, αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους και στα λιμάνια σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Ταξιδιωτική οδηγία από το Ηνωμένο Βασίλειο
Την ίδια ώρα ταξιδιωτική οδηγία για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την ΕΡΤ. Όπως αναφέρει: “Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Γ. Παπαδόπουλος: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά – Ανεβαίνει το επίπεδο σεισμικού κινδύνου
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: “Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά”.
Κ. Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως “η περιοχή φιλοξενεί πολλά ρήγματα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού”.
Ωστόσο με άρθρο τουστην τοπική ιστοσελίδα της Σαντορίνης atlantea.news, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να συνδέεται η σεισμική έξαρση αυτών των ημερών με τη σεισμοηφαιστειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 στο εσωτερικό της καλδέρας και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή, στη Σαντορίνη συμβαίνουν τώρα δύο διαφορετικά φαινόμενα: “Έχουμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης μία σεισμική δραστηριότητα με μικρούς σεισμούς (με μεγέθη έως ~4), κυρίως στο ρήγμα της Καμένης, από την Παλαιά Καμένη έως τα Φηρά. Η σεισμικότητα αυτή οφείλεται σε παραμόρφωση της βόρειας καλδέρας του ηφαιστείου, ενώ και τα δύο φαινόμενα έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα από τα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ, το οποίο και ενημέρωσε πρώτο την Ελληνική Πολιτεία. Το φαινόμενο (που είναι ακόμα σε εξέλιξη) είναι παρόμοιο με αυτό του 2011-2012, δηλαδή οφείλεται στο ίδιο ηφαιστειακό κέντρο, και εξελίσσεται όπως και το προηγούμενο, δηλαδή σχετικά αργά (σε βάθος πολλών μηνών).
Στην περιοχή της Ανύδρου έχουμε μία έντονη σεισμική ακολουθία, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου 2025 και συνεχίζεται μέχρι και την ώρα. Η ακολουθία αυτή είναι στα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου, αν και οι αβεβαιότητες δε μας επιτρέπουν να πούμε σε ποιο (ή ποια) ακριβώς ρήγματα είναι”.
Ακ. Τσελέντης: Mεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι
Καθησυχαστικός για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα εμφανίστηκε από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.
Σε σημερινή του ανάρτηση εκτιμά ότι “το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί” και τονίζει ότι “δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς”.
Ο κ. Τσελέντης προτρέπει τους κατοίκους να “είναι πολύ προσεκτικοί”, να ακούν τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων φορέων και “όχι του ράδιο αρβύλα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και αναλύει το ιστορικό της περιοχής.
“Μη δω κίτρινα δημοσιεύματα με τίτλος “Ο Τσελέντης προβλέπει 7R και τεράστιο τσουνάμι””, τονίζει στην ανάρτησή του ο σεισμολόγος: “Ας σεβαστούν αυτοί οι δήθεν δημοσιογράφοι την αγωνία του κόσμου”, καταλήγει.
Αναλυτικά
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς.
Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της,
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.
Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
Να ακούτε τις οδηγίες ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε.
==> ΜΗ ΔΩ ΠΑΛΥ ΚΙΤΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ “Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 7R ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ. ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!!!!
(**) Έχω δεχτεί άπειρα αιτήματα να βγω σε κανάλια και να μιλήσω. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας (πολλές φορές κινδυνολόγος) να λέει τι φαντάζεται ότι θα γίνει για το ένα λεπτό δημοσιότητας. Υπάρχει η επιτροπή με τα δελτία τύπου της η οποία μπορεί να διορίσει εκπροσώπους της. Για αυτό και δεν βγαίνω. Τις όποιες εκτιμήσεις μου χωρίς να βάζουν λόγια οι δημοσιογράφοι στο στόμα μου τις παραθέτω στη σελίδα μου.