Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, με τη συμμετοχή πολλών εταιρειών και φορέων του κλάδου. Η συνάντηση αυτή, η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση του εγχώριου αμυντικού τομέα, πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του ίδιου του πρωθυπουργού και άφησε θετικές εντυπώσεις.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε μια τόσο σημαντική συνάντηση σε αυτό το επίπεδο. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με ανοιχτό και διαφανή τρόπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη συνεργασία του κλάδου με την πολιτική ηγεσία. Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην όλη διαδικασία υπογραμμίζει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά σε μια περίοδο που διανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες λόγω του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 28 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων, όχι μόνο για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής, αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν στην ανάγκη για μια στρατηγική προσέγγιση, με χαρτογράφηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων της εγχώριας βιομηχανίας, ώστε να αξιοποιηθούν από τα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων με ξένους οίκους. Επίσης, στόχος είναι η ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών που θα ενισχύσουν τις εξαγωγικές προοπτικές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει ενεργά την εγχώρια παραγωγή, διαβεβαιώνοντας τους συμμετέχοντες ότι οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες θα έχουν ενεργό ρόλο στα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να θεσπιστεί υποχρεωτικό ποσοστό ελληνικής συμμετοχής ύψους 25% σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.
Αξιοσημείωτο ήταν ότι η συνάντηση αυτή δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για την πρώτη από πολλές αντίστοιχες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και η προώθηση των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων.
Η συνάντηση είχε και μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της διευρυμένης συμμετοχής από την πλευρά της κυβέρνησης, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού.
Από την πλευρά των φορέων του κλάδου συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι, όπως ο Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ο Δημήτρης Σκαλαίος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας, και ο Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών αμυντικών εταιρειών όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και σημαντικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΜΕΤΚΑ και η Intracom Defense.