Σημαντική αμυντική συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, καθώς η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η ισραηλινή ELTA Systems, θυγατρική της Israel Aerospace Industries (IAI), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) για την παραγωγή του μη επανδρωμένου υποβρύχιου συστήματος Blue Whale στην Ελλάδα.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι επικεφαλής των δύο εταιρειών, Αλέξανδρος Διακόπουλος για την ΕΑΒ και Boaz Levy για την IAI. Ο κ. Διακόπουλος δήλωσε ότι η ΕΑΒ θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων για χρήση τόσο στην Ελλάδα όσο και ενδεχομένως για εξαγωγές.
Το Blue Whale είναι ένα μεγάλο, αυτόνομο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μήκους 10,9 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων. Έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί αθόρυβα για εβδομάδες, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα, εντοπίζοντας υποβρύχιους στόχους, νάρκες και άλλα αντικείμενα, με χαμηλό λειτουργικό κόστος και χωρίς ανθρώπινο ρίσκο. Έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε πολλές χώρες και αποστολές, από ISR και Ηλεκτρονικό Πόλεμο μέχρι Αντιμετώπιση Ναρκών (MCM).
DEFEA 2025 – 2η Ημέρα: Ενισχύονται οι Διεθνείς Συνεργασίες και οι Τεχνολογικές Συμμαχίες
Η δεύτερη ημέρα της DEFEA 2025 χαρακτηρίστηκε από έντονη κινητικότητα υψηλού επιπέδου. Μεταξύ των επισκεπτών βρέθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου (Βασίλης Πάλμας), Αρμενίας (Suren Papikyan) και ο Υφυπουργός Άμυνας Σλοβακίας (Martin Vojtasovic), οι οποίοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών.
Σημαντική στιγμή της ημέρας αποτέλεσε η θεματική συζήτηση με τίτλο «Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Δυνατότητες και Ανάπτυξη – Απαιτήσεις και Εφαρμογές», στην οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο των νεοφυών επιχειρήσεων και των τεχνολογικών καινοτομιών στη σύγχρονη στρατιωτική στρατηγική.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Τάσσος Ροζολής, σημείωσε την αναγκαιότητα σύμπραξης βιομηχανίας και Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, επανέλαβε τη στρατηγική στόχευση για τουλάχιστον 25% εγχώρια συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα.