Η 7η μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25% φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ στις 17 του μήνα. Όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν πώς θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση, μετά το εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, μειώνοντάς τις στο 1% από το 1,3% που είχε εκτιμήσει στην αρχή του χρόνου. Με αυτή την αναθεώρηση, το μήνυμα είναι σαφές: θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων του ευρώ μέχρι να φτάσουν σε ένα “ουδέτερο σημείο”, όπου το κόστος χρήματος θα μειωθεί στο 2%, το ίδιο επίπεδο που αναμένεται να φτάσει ο πληθωρισμός πριν το τέλος του χρόνου.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες στην ΕΚΤ που πιστεύουν ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δαπάνη των 500 δισ. ευρώ που προγραμματίζει να κάνει η Γερμανία σε άμυνα και υποδομές, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Από την άλλη, η κ. Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε τραπεζικό συνέδριο στο Κόμο της Ιταλίας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται προς τον στόχο του 2%. Επίσης, τόνισε ότι οι αυξημένοι δασμοί από τις ΗΠΑ ενδέχεται να σηματοδοτούν το τέλος του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην ΕΚΤ, όπως ο αντιπρόεδρος κ. Λουίς Ντε Γκίντος, που ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού. Στην ομιλία του στο Άμστερνταμ, σημείωσε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές του πληθωρισμού παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω της αύξησης των εμπορικών τριβών. Προειδοποίησε ότι αυτή η αβεβαιότητα απαιτεί εξαιρετική προσοχή στην καθοδήγηση της νομισματικής πολιτικής.
Το βασικό σενάριο: Οικονομική επιβράδυνση και μείωση πληθωρισμού
Στο βασικό σενάριο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας λόγω των αμερικανικών δασμών θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό. Οι αγορές, λοιπόν, “ποντάρουν” στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε άλλες τρεις μειώσεις επιτοκίων, κατά 0,25% η κάθε μια. Ο λόγος για αυτό είναι ότι, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Έτσι, ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και κάτω από το “ουδέτερο επίπεδο” και να φτάσει το 1,75%, από το 2,5% που είναι σήμερα.
Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού: Αύξηση πληθωρισμού σε συνθήκες ύφεσης
Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει ότι, παρά την οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός θα αυξάνεται και θα διαχέεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δημιουργώντας συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Αυτό θα ήταν πιο δύσκολο να διαχειριστεί, καθώς η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει στην 7η μείωση επιτοκίων μέσα στον μήνα, αλλά η τελευταία μείωση ενδέχεται να καθυστερήσει και να γίνει μετά τον Ιούνιο, όπως αναμένεται. Αν η ΕΚΤ καταφέρει να διατηρήσει τα επιτόκια γύρω στο 2%, δεν θα μπορέσει να τα μειώσει περαιτέρω, καθώς η υπερβολική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πληθωριστικά προβλήματα και να εντείνει την ύφεση.