Έτοιμες για το επόμενο αναπτυξιακό βήμα είναι οι ελληνικές τράπεζες, αυτό των εξαγορών εντός και εκτός συνόρων. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει και θα ακολουθήσουν και άλλα, τα οποία ήδη οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προανήγγειλαν, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και των μετόχων τους.
Οι διοικήσεις της Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, μίλησαν όλες για εξαγορές στους αναλυτές διεθνών και ελληνικών οίκων, με μόνη την Πειραιώς να το αποφεύγει, καθώς είναι ήδη σε προχωρημένη διαδικασία due diligence για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι εξαγορές είναι σημαντικό μέρος του σχεδιασμού των τραπεζών για την επόμενη τριετία, καθώς ισχύουν και οι δύο συνθήκες:
– Έχουν χτίσει πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια μετά την εκτόξευση της κερδοφορίας τους και προβλέπουν ότι θα χτίσουν κι άλλα εντός τριετίας.
– Έχουν όμως και την ανάγκη τώρα, να αυξήσουν τα έσοδά τους που πιέζονται στον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγορές θα πρέπει πέραν των άλλων, να ενισχύουν περαιτέρω και το τμήμα των μη τοκοφόρων εσόδων, για να μειώσουν την εξάρτηση από τα επιτόκια. Έτσι μπήκαν στο στόχαστρο μαζί με τις τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες factoring, leasing, wealth management, fintech και τεχνολογικές εταιρίες.
Ο κ. Βασίλης Ψάλτης για τους στόχους της Alpha
Ερχόμενος από ανακοίνωση εξαγοράς το προηγούμενο βράδυ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, εξέπληξε τους αναλυτές των οίκων μιλώντας ευθέως για αναζήτηση ευκαιριών. Όταν ρωτήθηκε, “άνοιξε τα μάτια” πολλών, αποκαλύπτοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες πολλές ευκαιρίες και ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για εξαγορές και ανάπτυξη.
Ήταν μόλις η επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης εξαγοράς του υγιούς ενεργητικού της Astrobank στην Κύπρο, αντί 205 εκατ. ευρώ που θα διπλασιάσει τα έσοδα της τράπεζας από την Κύπρο στα 200 εκατ. ευρώ και την κάνει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, με μερίδιο 10%. Κι έχει ήδη προηγηθεί η εξαγορά της Flexfin στο factoring.
Ο κ. Ψάλτης έβαλε στο τραπέζι τα πλεονάζοντα κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο της διοίκησης που δημιουργήθηκαν έως το 2024. Θα φθάσουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ στην τριετία μέχρι το 2027 και μπορούν δυνητικά να γίνουν εξαγορές υπό αυστηρούς όρους διασφάλισης των μερισμάτων και απαραίτητης ετήσιας κερδοφορίας 15%.
Ο κ. Φωκίων Καραβίας για τη Eurobank
Αλλά το χορό είχε ανοίξει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και η τράπεζα που διευθύνει. Μπαίνοντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές έστειλε από την πρώτη στιγμή το μήνυμα. Ανέλυσε φόρα-παρτίδα τις δυνατότητες νέων εξαγορών της τράπεζας με διαθέσιμα κεφάλαια μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ, στην ερχόμενη τριετία και με παρουσίαση από πού θα έρθουν τα κεφάλαια. Αυτά ενώ ολοκληρώνεται η τελευταία φάση εξαγοράς της Ελληνικής στην Κύπρο και η εξαγορά της ασφαλιστικής CNP, που έχει μερίδιο 30% στις ασφάλειες ζωής και 22% στις γενικές ασφαλίσεις.
Τρεις είναι οι βασικές πηγές οργανικών εσόδων: Σωρευτική αύξηση δανείων 7,5% στην τριετία, αύξηση 30% εσόδων από αμοιβές και προμήθειες στη διαχείριση κεφαλαίων και στις ασφάλειες, και η συγχώνευση Ελληνικής και Eurobank Κύπρου που δημιουργούν συνέργειες 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
Συνεπώς η Eurobank που επενδύει 1,4 δισ. ευρώ για εξαγορές στην Κύπρο και αναμένει 55% των κερδών από το εξωτερικό φέτος, διατηρεί τη δυνατότητα να επενδύσει και 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον.
Οι τομείς που την ενδιαφέρουν είναι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και η διαχείριση κεφαλαίων και οι αγορές που την ενδιαφέρουν είναι αυτές που ήδη πατάει, Βουλγαρία, Κύπρος και Λουξεμβούργο, γιατί θα αυξήσουν την παρουσία της και θα προσφέρουν νέες συνέργειες.
Τι είπε ο κ. Παύλος Μυλωνάς για την Εθνική
Όλα τα παραπάνω ασκούν κατά κάποιον τρόπο πίεση στη Εθνική Τράπεζα. Η ΕΤΕ έχει ήδη αυτή τη στιγμή, τα μεγαλύτερα πλεονάζοντα κεφάλαια, στον κλάδο. Μία δύναμη πυρός, όπως είπε και ο Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, άνω των 2 δισ. ευρώ.
Βεβαίως η πίεση δεν είναι καλός σύμβουλος, ούτε η βιασύνη και γι’ αυτό ο κ. Μυλωνάς τόνισε ιδιαίτερα ότι η ΕΤΕ εκτός από τα κεφάλαια έχει και την πειθαρχία να αναζητήσει με υπομονή την κατάλληλη ευκαιρία. Ωστόσο η πίεση αυξήθηκε από το γεγονός ότι η Πειραιώς είναι σε προχωρημένη διαβούλευση για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Eurobank έχει κάνει πολλές εξαγορές και θέλει να συνεχίσει, ενώ και η Alpha Bank μόλις έκανε εξαγορά και διατηρεί τη δυνατότητα να συνεχίσει.
Ο κ. Μυλωνάς που ρωτήθηκε από τους αναλυτές για την Εθνική Ασφαλιστική, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ όταν ρωτήθηκε και για την Τράπεζα Κύπρου ουσιαστικά έδειξε με την απάντησή του αλλού. “Αναζητούμε συναλλαγές που θα συμβάλουν στην αύξηση της αξίας για τους μετόχους με αιχμή την αύξηση του μεγέθους, στην τεχνολογία και τη διεύρυνση του πελατολογίου μας”.
Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να εξαγοράσει τράπεζα η ΕΤΕ. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να αναζητά κάτι άλλο. Μάλιστα είναι από τις πρώτες τράπεζες που έκαναν εξαγορά σε αυτό τον ανοδικό κύκλο, με την απόκτηση μεριδίου της EpsilonNet, που της έδωσε βάση για να πατήσει γερά στις embedded business. Είναι η μόνη που διατηρεί μερίδιο 50% στα POS με την EVO Payments.
Την Εθνική ενδιαφέρει η τεχνολογία και ολοκληρώνει την ψηφιοποίηση του core business. Την ενδιαφέρουν οι εμπορικές συνεργασίες και η ψηφιακή τραπεζική. Από την άλλη πλευρά, έχει υπόψη της και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, γιατί έχοντας προχωρήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι πιο μπροστά και από τράπεζες στην Ευρώπη. Άρα έχει πλεονέκτημα.
Σε κάθε περίπτωση, με κεφάλαια 2 δισ. ευρώ θέλει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε κίνηση κάνει θα προσδώσει αξία στο μέτοχο.