Η δημιουργία και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) για την Ελλάδα, καθώς και η αποτύπωσή του σε χάρτη, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς προσφέρει μια ολοκληρωμένη και επίσημη προσέγγιση στην οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Η πρωτοβουλία αυτή προωθεί την ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας και δίνει τη δυνατότητα για μια βιώσιμη αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί αυτή την κίνηση σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού, ενσωματώνοντας παραμέτρους που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την κλιματική ανθεκτικότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, τις θαλάσσιες μεταφορές, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τις ενεργειακές δραστηριότητες (όπως η εκμετάλλευση φυσικών πόρων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων).
Η θεσμοθέτηση του ΘΧΣ συνδέεται με την υποχρέωση της Ελλάδας να συμμορφωθεί με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που καθορίζει πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ θα οργανώσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στους θαλάσσιους χώρους τους.
Το συγκεκριμένο σχέδιο λαμβάνει υπόψη τον γεωπολιτικό χαρακτήρα του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, επισημαίνοντας ότι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι συμφωνίες με γειτονικές χώρες αποτυπώνονται για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του ΘΧΣ και για τη διεθνή στρατηγική και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Η χώρα προχωρά με την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής για να εξασφαλίσει τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων της και την προστασία των οικοσυστημάτων της, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των τοπικών και διασυνοριακών υποδομών και την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ.
Αυτή η πρωτοβουλία έχει και μια γεωπολιτική διάσταση, δεδομένου ότι αφορά τη διαχείριση των θαλάσσιων ζωνών της χώρας με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ παράλληλα αντανακλά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλάσσιων περιοχών της.