Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα, καθώς το επιτυχημένο μοντέλο της εκμετάλλευσης ιδιωτικών νησιών από ναυτιλιακές εταιρείες, όπως συνέβη στην Καραϊβική, αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά.
Πρωτοπόροι στην Καραϊβική ήταν οι κολοσσοί MSC και Royal Caribbean, που ανέπτυξαν ιδιωτικά νησιά (Ocean Cay και CocoCay αντίστοιχα), προσφέροντας αποκλειστικές εμπειρίες στους επιβάτες τους. Οι επενδύσεις σε τέτοιου είδους προορισμούς ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αποσυμφόρηση δημοφιλών περιοχών και την προσφορά βιώσιμων, ελεγχόμενων εμπειριών.
Τα ιδιωτικά ελληνικά νησιά στο προσκήνιο
Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα ιδιωτικών νησιών με επώνυμους ιδιοκτήτες, όπως ο Σκορπιός (Ριμπολόβλεφ), η Σπετσοπούλα (Νιάρχος), η Άτοκος (Τσάκος), η Κορωνίς (Λιβανός), και άλλα. Αυτά τα νησιά, με κατάλληλες επενδύσεις, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε premium προορισμούς αποκλειστικά για τους επιβάτες των κρουαζιέρων.
Η ιδέα τέθηκε στο τραπέζι κατά το Posidonia Sea Tourism Forum στο Ηράκλειο, με κορυφαία στελέχη να τονίζουν τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις αυτής της μεταφοράς του μοντέλου στην Ευρώπη.
Ανάμεικτες προσεγγίσεις από τους διεθνείς παίκτες
- TUI Cruises βλέπει θετικά την ιδέα. Ο Marcus Puttich, επικεφαλής προορισμών, τόνισε ότι, αν συνδυαστεί με την τοπική κουλτούρα, μπορεί να είναι επιτυχημένο.
- Royal Caribbean εμφανίζεται πιο επιφυλακτική. Η Ana Karina Santini ανέφερε πως το μεσογειακό μοντέλο έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε θέματα υποδομών και βιωσιμότητας.
- Norwegian Cruise Line αναδεικνύει τα κοινωνικά οφέλη. Η Sandi Weir επεσήμανε ότι τα ιδιωτικά νησιά μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία σε τοπικό επίπεδο.
- Η Cruise Saudi βλέπει το μέλλον των ταξιδιών μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς. Η Barbara Buczek μίλησε για αλλαγές στις ταξιδιωτικές συνήθειες των νέων και τη ζήτηση για μοναδικές εμπειρίες.
Ocean Cay & CocoCay – Πρότυπα ιδιωτικών προορισμών
Η Ocean Cay MSC Marine Reserve, νησί της MSC στις Μπαχάμες, αποτελεί μια επένδυση 200 εκατ. δολαρίων και λειτουργεί ως προέκταση των πλοίων της εταιρείας, με premium υποδομές, περιβαλλοντικά κέντρα και πράσινη ενέργεια. Αντίστοιχα, το CocoCay της Royal Caribbean είναι ένας υπερσύγχρονος παιδότοπος ενηλίκων και παιδιών, με νεροτσουλήθρες, αερόστατο, τεράστιες πισίνες και VIP περιοχές.
Το ερώτημα που παραμένει είναι αν και πότε η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προσαρμογή του μοντέλου των ιδιωτικών νησιών στα δικά της δεδομένα, συνδυάζοντας τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον.