Ο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» στις συνομιλίες με την ιαπωνική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των τεταμένων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, είχε ως επίκεντρο τους δασμούς, τη στρατιωτική συνεργασία και το γενικότερο αίτημα της Ουάσιγκτον για «εμπορική δικαιοσύνη».
Εμπορικός πόλεμος και πίεση για νέα συμφωνία
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εμπορικής πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ήδη επιβάλει υψηλούς δασμούς – έως και 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο – ενώ έχει προειδοποιήσει την Ιαπωνία για επιπλέον «ανταποδοτικούς» δασμούς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία εντός 90 ημερών. Προς το παρόν, οι δασμοί αυτοί έχουν ανασταλεί προσωρινά, με εξαίρεση τα μέτρα που στοχεύουν την Κίνα.
Προσωπική εμπλοκή Τραμπ στις συνομιλίες
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει τη συμμετοχή του στη συνάντηση με την ιαπωνική αντιπροσωπεία, γεγονός που υποδηλώνει τη βαρύτητα που δίνει στις διαπραγματεύσεις. Αν και η επαφή έγινε κυρίως σε επίπεδο υπουργών – με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικής Αναζωογόνησης, Ριόσεϊ Ακαζάουα, να συναντά τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και τον αντιπρόσωπο εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ – ο ίδιος ο Τραμπ σχολίασε μέσω Truth Social πως υπήρξε «μεγάλη πρόοδος».
Η στρατιωτική πτυχή της διαπραγμάτευσης
Ο Τραμπ συνέδεσε εμμέσως το εμπόριο με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ιαπωνία, επισημαίνοντας το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για το Τόκιο, λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία προσαρμόζεται – Η Honda φέρνει παραγωγή στις ΗΠΑ
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη καλής θέλησης, η Honda ανακοίνωσε τη μεταφορά της παραγωγής του υβριδικού Civic στις ΗΠΑ, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει την Ιαπωνία να αποφύγει περαιτέρω τελωνειακούς δασμούς.
Η Ιαπωνία επιδιώκει «αμοιβαία επωφελή συμφωνία»
Ο υπουργός Ακαζάουα δήλωσε πως στόχος είναι η επίτευξη μιας «αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συμφωνίας». Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως παρά την πρόθεση για ταχεία επίτευξη συμφωνίας, οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η τελική έκβαση είναι αβέβαιη.
Επόμενοι γύροι: Κορέα και Ινδονησία στη σειρά
Μετά την Ιαπωνία, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να υποδεχτεί αντιπροσωπείες από τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής Τραμπ για αναδιαμόρφωση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με βασικούς εταίρους στην Ασία.